Samsung blikt vooruit op Galaxy S24: deze nieuwe camerafuncties krijgt de telefoon

©Samsung

samsung galaxy s24 ultra camera qualcomm chip
27 oktober om 16:10
Laatste update: 27 oktober om 16:22

Samsung heeft zijn nieuwe mobiele cameratechnologie Zoom Anyplace gepresenteerd. Daarmee kun je zorgeloos in- en uitzoomen tijdens het filmen met je smartphone. Zoom Anyplace werkt met de 200 megapixel-sensor die waarschijnlijk in de Galaxy S24 Ultra zit. 

De Zoom Anyplace-functie kan bij het filmen tegelijk het hele gezichtsveld als de ingezoomde gebieden vastleggen. Bovendien kan de techniek automatisch een bewegend onderwerp binnen het frame volgen. 

Samsung zou de nieuwe Galaxy S24 Ultra weer uitrusten met een 200 megapixel camerasensor, net als de hoofdcamera op de Galaxy S23 Ultra. Maar de verbeterde AI-prestaties maken dus onder meer de nieuwe zoomfunctie mogelijk. Door Zoom Anyplace kun je dus tijdens het filmen zonder zorgen in- en uitzoomen, wat zelfs werkt bij mensen en objecten aan de randen van het camerabeeld. De 4K-resolutie blijft volgens Samsung altijd behouden.

"Camera's schakelden voorheen van groothoekcamera naar telelens bij het inzoomen op 3x of meer, waardoor de beeldkwaliteit en de hoek veranderden. De 200 MP groothoekcamera kan echter naadloos inzoomen op 2x of zelfs 4x zonder dat de resolutie afneemt", aldus Samsung.

Hieronder zie je een animatie met een voorbeeld van de werking van Zoom Anyplace:

Nieuwe Qualcomm-chip

Samsung zegt voor de functie de 'Qualcomm AI Engine' in te zetten, wat een onderdeel is van de nieuwe Snapdragon 8 Gen 3-chip. Het is nog de vraag of we in Nederland die chip krijgen in de Galaxy S24-lijn, omdat er een kans bestaat dat Samsung de telefoons in Europa voorziet van zijn eigen Exynos-chips.

De nieuwe AI-verbeteringen zorgen ook voor twee keer snellere verwerkingstijden bij het maken van 200 megapixel-beelden. Volgens de fabrikant vermindert dit ook dataverlies, waardoor foto’s 'rijkere details en kleuren' zouden hebben.

Concurrentie

Waarschijnlijk wordt de Galaxy S24-serie in januari onthuld: lees hier wat er al is uitgelekt. Concurrenten Xiaomi en Honor kondigden eerder deze week ook nieuwe high-end smartphones met de Snapdragon 8 Gen 3-chip aan: de Xiaomi 14 en de Honor Magic 6.

De kans is vrij groot dat ook merken als OnePlus, Oppo, Asus, Motorola en Sony in 2024 nieuwe telefoons met de Snapdragon 8 Gen 3 lanceren, omdat ze dit jaar in hun high-end smartphones de voorganger Gen 2 gebruikten.

Lees meer smartphone-nieuws.