©Bright

iphone 15 titanium apple tata steel

Van staal naar titanium: Tata gaat iPhones in elkaar zetten

27 oktober 2023 om 16:56
Laatste update: 27 oktober 2023 om 16:57

De Tata Group, het moederbedrijf van Tata Steel in IJmuiden, gaat nu ook iPhones voor Apple in elkaar zetten. Tata neemt de Indiase tak van de grote Apple-leverancier Wistron over. Dat bedrijfsonderdeel verzorgt de assemblage van sommige iPhone-modellen. 

Apple verplaatst steeds meer van de productie van onderdelen en de assemblage van zijn apparaten naar India. Een van de grote bedrijven die in het land Apple-fabrieken heeft, is het Taiwanese Wistron. De Indiase productie-eenheid van Wistron komt nu in handen van de Tata Group.

De Indiase regering heeft de overname vandaag goedgekeurd. Het Tata-zusterbedrijf zal in het land iPhones voor de hele wereld in elkaar zetten, verklaarde de Indiase IT-vice-minister. Welke iPhone-versies door Tata in India worden geassembleerd, is niet bekend.

India steeds belangrijker voor Apple

Apple begon in 2017 met de iPhone-assemblage in India in een Wistron-fabriek. Sindsdien heeft Apple de Indiase activiteiten fors uitgebreid. Ook de andere grote Apple-leveranciers Foxconn en Pegatron zetten inmiddels in India Apple-apparaten in elkaar.

Mede door de onzekerheid over de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China verplaatst Apple steeds meer van de productie naar andere landen. Niet alleen naar India, maar ook naar onder meer Vietnam en Thailand.

Wistron-fabriek vernield bij protesten

Drie jaar geleden raakte Wistron in India nog in opspraak. Arbeiders richtten bij protesten voor miljoenen vernielingen aan in een Wistron-fabriek in de Indiase stad Narasapura. Ze demonstreerden toen vanwege het niet betalen van lonen. 

Als eerste op de hoogte van belangrijk tech-nieuws? Volg ons WhatsApp-kanaal.