© Samsung

samsung galaxy s24 satelliet nood iphone 15 sos noodmelding 112

Samsung volgt voorbeeld van iPhone: Galaxy S24 krijgt ook een satellietfunctie

28 oktober 2023 om 20:26
Laatste update: 28 oktober 2023 om 20:30

De onthulling van de Samsung Galaxy S24 is waarschijnlijk pas in januari, maar er wordt al steeds meer bekend over de telefoonserie. Samsung zegt nu dat de smartphone verbinding kan maken met satellieten, om de hulpdiensten te kunnen bereiken in noodgevallen, ook op plekken zonder mobiel bereik.

Samsung volgt met de satellietfunctie het voorbeeld van onder meer Apple, Huawei en enkele andere fabrikanten. Apple introduceerde vorig jaar al een soortgelijke functie voor de iPhone 14. Ook Huawei lanceerde begin 2023 de P60 Pro, waarmee je tekstberichten via satelliet kan verzenden en ontvangen wanneer geen netwerksignaal beschikbaar is.

De satellietdienst van Samsung is vrijdag bevestigd door Park Yong-in, hoofd van de afdeling binnen Samsung Electronics die halfgeleiders ontwerpt. Hij zei tijdens de Semiconductor Expo, een van de grootste conferenties over chips in de wereld, dat het bedrijf satellietverbindingen gaat ondersteunen vanaf volgend jaar. 

Berichten verzenden en ontvangen

Gebruikers kunnen met de satellietfunctie berichten over hun locatie en noodgevallen verzenden en ontvangen. Dit werkt ook in afgelegen gebieden waar geen mobiel netwerk beschikbaar is.

Het is al een paar maanden bekend dat Samsung aan de technologie werkt. Het bedrijf kondigde het nieuws zelf aan in februari. Het is nog niet expliciet bevestigd dat de technologie naar de Galaxy S24 komt, maar dat ligt wel voor de hand, gezien het belang van de Galaxy S-lijn voor de Zuid-Koreaanse fabrikant. Het is ook nog niet duidelijk of alle varianten van de S24 de mogelijkheid krijgen, of alleen de S24 Ultra.

Nieuwe camerafuncties

Vrijdag heeft Samsung meer zaken over de S24 bevestigd. Het bedrijf presenteerde bijvoorbeeld de nieuwe mobiele cameratechnologie Zoom Anyplace, waarmee je tegelijkertijd het hele gezichtsveld en ingezoomde gebieden kan vastleggen. De technologie zal met de 200 megapixel-sensor werken die waarschijnlijk in de S24 Ultra zal zitten.

Voor Zoom Anyplace zal Samsung de 'Qualcomm AI Engine' inzetten, een onderdeel van de Snapdragon 8 Gen 3-chip, die onder andere voor veel snellere AI moet zorgen. Ook de Zoom Anyplace-functie zal gebruik maken van AI. In Nederland bestaat de kans dat we die chip niet zullen zien in de S24, omdat Samsung mogelijk in Europa zijn eigen Exynos-chip zal gebruiken.

Samsung zal de Galaxy S24 wellicht in januari voorstellen. Tot nu toe is er al behoorlijk wat informatie over uitgelekt. Concurrent Xiaomi onthulde eerder deze week een directe rivaal: de Xiaomi 14.

Lees meer smartphone-nieuws.