©Creative Commons/TechCrunch

AI-professor: 'Bedrijven zaaien paniek over AI om er zelf beter van te worden'

AI-professor: 'Bedrijven zaaien paniek over AI om er zelf beter van te worden'

31-10-2023 17:44

De vooraanstaande AI-professor Andrew Ng van de Stanford University zegt dat bedrijven achter AI de gevaren bewust overdrijven, in de hoop dat de concurrentie dan zwaarder gereguleerd wordt.

'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.' Makers van kunstmatige intelligentie doen dat dus wel, zegt Andrew Ng in gesprek met het Australische Financial Review. De AI-professor aan de Stanford Universiteit leidde eerder Google Brain, een AI-tak van Google die is opgegaan in Google DeepMind.

Ng weet dus wel wat over AI, en hij denkt dat de grote techbedrijven bewust aansturen op strenge regulering, "dat het een slecht idee is, dat AI ons kan laten uitsterven", aldus de hoogleraar. "Er zijn grote technologiebedrijven die liever niet zouden concurreren met open source, dus zaaien ze angst voor AI die leidt tot menselijk uitsterven. Dat is een wapen voor lobbyisten om te pleiten voor wetgeving die zeer schadelijk zou zijn voor de open-sourcegemeenschap."

Overheden komen massaal met regels

AI is pas een klein jaar een relevant gespreksonderwerp, door de opkomst van ChatGPT en concurrenten. Toch is het snel naar boven geschoten op de politieke agenda. Dat komt door Ng dus door angstzaaien vanuit de grote AI-bedrijven. In maart kwam al een grote oproep naar buiten, ondertekend door onder andere Elon Musk en Apple-medeoprichter Steve Wozniak. En er kwamen meer van zulk soort oproepen, ook specifiek in Nederland.

Die oproepen hielpen, want de EU is vergevorderd met een AI-wetgeving. In de VS heeft president Biden via een presidentieel decreet de AI-ontwikkeling aan banden gelegd. En ook in andere landen wordt gekeken naar zulke wetgeving. Wat daarbij opvalt, en wat Ng zal bedoelen, is dat er vaak uitzonderingen zijn. De wetgevers hebben ook wel in de gaten dat ze de AI-ontwikkeling niet al te veel moeten remmen: dan komt het buitenland op voorsprong, en dat kost geld.

Het één-tweetje lijkt simpel: eerst bangmaken, en daarna lobbyen voor het eigen bedrijf. Zo zou OpenAI-topman Sam Altman eerder dit jaar succesvol hebben gelobbyd in Europa, om de regels voor AI milder te maken. Een vooraanstaand AI-investeerder noemde zulke regels onlangs nog moord, omdat AI op termijn levensreddende toepassingen zou kunnen hebben.

Professor: bedachtzamer reguleren

Al die paniek leidt volgens professor Ng tot onnodige remming, en zal ervoor zorgen dat alleen bedrijven met vergunningen AI mogen ontwikkelen. "Er is een standaard reglementair draaiboek dat in andere industrieën al is uitgespeeld, en ik zou het zonde vinden om dat ook succesvol op AI toegepast te zien worden", aldus Ng.

"Om duidelijk te zijn: AI heeft heus schade aangericht. Zelfrijdende auto's hebben mensen om het leven gebracht. In 2010 crashte de aandelenmarkt vanwege een geautomatiseerd algoritme. Regulering heeft een rol. Maar alleen omdat regels handig kunnen zijn, willen we nog geen slechte regulering."

Lees meer nieuws over AI.