iDEAL overgenomen: 'ons' betaalsysteem wordt dat van de hele EU

©Currence iDEAL B.V.

ideal Payconiq overgenomen europese banken online betalen wallet
1 november om 09:14
Laatste update: 1 november om 09:21

Het Nederlandse iDEAL is overgenomen door een groep Europese banken. 'Ons' iDEAL gaat de basis vormen voor een digitaal betaalsysteem dat in de hele EU werkt.

We zijn in Nederland relatief verwend als het gaat om digitaal betalen. We kunnen al erg lang praktisch overal pinnen, contactloos betalen wordt hier als snelste opgepikt en ook online is het hier makkelijk. We hebben iDEAL, kiezen gewoon onze eigen bank en rekenen af. In andere EU-landen is dat nog steeds niet zo simpel en vanzelfsprekend. En wat doe je dan als het Europese bankensamenwerkingsverband EPI? Dan neem je iDEAL gewoon over.

De overname werd eerder dit jaar aangekondigd en is nu afgerond. Zoals gebruikelijk moesten toezichthouders eerst akkoord gaan met de overname van iDEAL, en dat is nu gebeurd. Het is niet duidelijk hoeveel geld er voor de betaaldienst is betaald. iDEAL was eerst eigendom van Currence, een samenwerking van acht Nederlandse banken, waaronder ING, ABN Amro en Rabobank.

Eén oplossing voor heel Europa

Naast iDEAL is ook Payconiq overgenomen door de bankensamenwerking EPI. Payconiq was een Luxemburgs bedrijf, opgericht door ING, dat iDEAL-achtige diensten verzorgde in België, Luxemburg en Duitsland. Ook leverde het bedrijf technologie aan iDEAL.

Nu heeft EPI dus eigenlijk de beste digitale betaaloplossingen in Europa overgenomen, met als doel om een 'alomvattende betaaloplossing' voor de EU te maken. Er moet een digitaal account komen, en een digitale portemonnee waarmee Europeanen makkelijk aan bedrijven maar ook aan elkaar kunnen betalen. Bovendien moet het Wero-account straks werken als een digitale identiteit, zoals we in Nederland al DigiD hebben.

iDEAL verdwijnt over een paar jaar

Het nieuwe systeem gaat Wero heten, een naam die eerst in België, Frankrijk en Duitsland wordt uitgerold en op termijn ook in Nederland. Tegen die tijd komt iDEAL als naam te vervallen. Vooralsnog blijven iDEAL en Payconiq gewoon werken. "De geleidelijke integratie van iDEAL naar Wero zal in 2025 beginnen", aldus iDEAL.