©Kuo

India wordt 'cruciaal' voor Apple: kwart van alle iPhones in dat land gemaakt

India wordt 'cruciaal' voor Apple: kwart van alle iPhones in dat land gemaakt

01-11-2023 23:35 Laatste update: 23:40

In 2024 wordt 20 tot 25 procent van alle iPhones geproduceerd in India. Dat voorspelt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo. Dit jaar bedraagt het Indiase aandeel 12 tot 14 procent. India wordt volgens Kuo in hoog tempo belangrijker voor Apple.

De productie van de iPhone in India wordt vooral gedaan door Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat nu al op grote schaal iPhones en Macs in elkaar zet. Het bedrijf bezit volgens Kuo zo'n 75 tot 80 procent van de productiecapaciteit voor iPhones in India.

Tegelijkertijd zal de productie in China worden afgebouwd. Momenteel wordt het merendeel van de iPhones in China geassembleerd. In 2024 zal de productie in de fabriek in de stad Zhengzhou afnemen met 35 tot 45 procent. In Taiyuan bedraagt de daling zelfs 75 procent of meer, verwacht de Apple-analist.

Bij de Indiase Apple-productie gaat het nu nog alleen om iPhones, maar Apple wil volgens de Indiase overheid vanaf eind 2024 ook starten met de productie van AirPods in een Indiase fabriek.

iPhone 17

Kuo denkt dat Apple ook India gaat kiezen als thuisbasis voor de ontwikkeling van de standaardversie van de iPhone 17. Die zal over twee jaar op de markt komen. Het zal de eerste keer zijn dat het bedrijf een zogenaamde new product introduction (NPI), het proces om een product van de conceptfase naar commercialisering te brengen, buiten China doet. 

Cruciaal voor groei van Apple

Behalve Foxconn gaat ook het Indiase Tata Group iPhones assembleren. Tata nam onlangs de Indiase tak van Apple-leverancier Wistron over. Een deal met een lokaal bedrijf moet er vooral voor zorgen dat het bedrijf uit Cupertino in de gratie valt bij de Indiase overheid. Volgens Kuo is dat belangrijk voor Apple als het meer iPhones wil verkopen in India, volgens hem een 'cruciale' stap om de groei van het bedrijf in stand te houden.

De iPhone wint in hoog tempo aan populariteit in India, het grootste land ter wereld naar aantal inwoners. In 2022 bedroeg het marktaandeel van Apple op de lokale smartphonemarkt nog geen 5 procent. In 2023 zal dit stijgen naar zo’n 7 procent. De iPhonemaker is begonnen aan een flinke uitbreidingscampagne, waaronder de lancering van de eerste Indiase Apple Stores. Ook zou het bedrijf onderzoeken of het mogelijk is om Apple Pay te lanceren in het land.

Waarom Kuo geloven?

Ming-Chi Kuo is waarschijnlijk de meest bekende Apple-analist op aarde. Hij staat bekend om zijn veelal nauwkeurige voorspellingen over toekomstige producten en evenementen van Apple. Dat leerde Kuo doen als analist bij KGI Securities, een financieel bedrijf in Taiwan, door zich te specialiseren in de activiteiten van Apple en andere tech-bedrijven.

De analist baseert zich voornamelijk op informatie uit de toeleveringsketen. Hij heeft al vaker juiste voorspellingen gedaan over de komst van nieuwe iPhone-, MacBook- en iPad-modellen. Kuo heeft het echter niet altijd juist. Nadat hij voorspelde dat er geen nieuwe Macs zouden worden aangekondigd in 2023, lanceerde Apple de nieuwe MacBook Pro’s en de nieuwe iMac

Lees meer Apple-nieuws.