Streaming wordt alsmaar duurder: alle prijsstijgingen van 2023

© Amazon

prime video disney netflix prijsstijgingen 2023
2 november 2023 om 11:36
Laatste update: 2 november 2023 om 13:23

Amazon heeft de abonnementskosten voor Prime (Video) verhoogd met twee euro per maand. Het is niet de eerste streamer die zijn prijzen verhoogd en zeker niet de laatste.

2023 is een turbulent jaar gebleken voor videostreamingdiensten. Er is veel concurrentie binnen videostreaming én daarbuiten, denk aan game-abonnementen en AI-diensten. Acteurs en schrijvers staakten voor betere vergoedingen en bescherming tegen AI. En ceo’s met grote ego’s veroorzaken corporate gedoe, zoals bij Warner dat kroonjuweel HBO Max en reality-stortbak Discovery+ samenvoegt. Budgetten werden gekort, series gecanceld en abonnementsprijzen verhoogd. De gouden jaren zijn voorbij.

De prijsverhoging bij Amazon Prime Video is pas de eerste sinds de dienst in 2020 in Nederland beschikbaar kwam. Disney+ daarentegen heeft dit jaar al twee keer zijn abonnementskosten verhoogd. In januari steeg het maandelijkse tarief van 6,99 naar 9,99 euro en vanaf december komt daar nog een euro bij.

Apple TV+, actief in Nederland sinds 2019, verhoogde in oktober zijn tarief met maar liefst drie euro naar 9,99 per maand, bovenop een eerdere stijging vorig jaar met twee euro.

Bij Videoland (2014) stegen in juni de reclamevrije tarieven met één euro. Plus kost nu 9,99, Premium 11,99. Alleen het tarief voor het Basic-abonnement mét reclame bleef dit jaar ongewijzigd: 4,99 euro per maand.

Tarieven bij Nederlandse diensten

Voor het streamen van Nederlandse televisie is NPO Plus de afwijkende dienst. Sinds de start in 2014 is de prijs ongewijzigd gebleven: 2,95 euro per maand. Bij NLziet, het samenwerkingsverband tussen de NPO, RTL en Talpa dat in hetzelfde jaar van start ging, steeg het tarief in mei met één euro. NLziet kost nu 8,95 euro per maand, NLziet Extra 10,95.

Het kwakkelende Viaplay verhoogde in maart het abonnementsgeld met twee euro en kost inmiddels 15,99 per maand. Bij twee andere streamingdiensten die in 2022 van start gingen, HBO Max (vanaf 5,99 pm) en SkyShowTime (6,99), zijn prijsverhogingen vooralsnog uitgebleven dit jaar, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Zo zal begin volgend jaar HBO Max samengaan met Discovery+ in Nederland. Een uitgelezen moment voor een tariefverhoging.

Netflix

Marktleider Netflix heeft de afgelopen jaren al diverse keren zijn prijzen verhoogd en heeft dat recent weer gedaan maar dit keer niet in Nederland. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk betaalt men inmiddels 11,99 euro per maand voor het goedkoopste abonnement en 19,99 voor het duurste. In Nederland zijn de tarieven 7,99 voor Basic, 11,99 voor Standaard en 15,99 voor Premium. Wel nieuw sinds juni is de toeslag voor een extra lid op je abonnement a 3,99 euro per maand.

Bij veel diensten loont het overigens om een voordeliger jaarabonnement af te sluiten in plaats van een maandabonnement. Afgezien daarvan zullen de prijsstijgingen onherroepelijk leiden tot meer opzeggingen en streaming-hoppers, waarmee de diensten hun eigen graf lijken te graven.

Lees meer over:

Deel via