©Apple

iphone 15 pro verkoop apple store iphone15 macbook imac

iPhone 15 verkoopt goed, maar met de Macs gaat het belabberd

2 november 2023 om 23:58
Laatste update: 3 november 2023 om 00:19

Apple heeft dankzij de iPhone 15 een recordkwartaal voor de iPhone in China achter de rug. Maar de totale omzet van het bedrijf daalde opnieuw, en voor het vierde kwartaal op rij. Dat kwam vooral door de zeer matige verkoopcijfers van de Macs. De verwachtingen die Apple voor het huidige kwartaal gaf vielen ook wat tegen.

Apple verwacht dat zijn omzet dit kwartaal gelijk zal zijn met die van vorig jaar in het vierde kwartaal. Die verwachting viel donderdagavond niet goed bij beleggers. Analisten op Wall Street hadden namelijk op een verwachte stijging van bijna 5 procent gerekend. De beurskoers van Apple daalde na het nieuws met ruim 3 procent.

Apple maakte donderdagavond zijn kwartaalcijfers bekend. Voor het vierde kwartaal op rij nam de totale omzet af, dit keer met 1 procent. De omzet voldeed wel aan de verwachtingen op Wall Street. De iPhone-verkoop (3 procent groei) en de dienstentak (16 procent toename) compenseerden de enorme dalingen bij Macs en iPads. Vooral de Mac-tak stelde afgelopen kwartaal zwaar teleur: een omzetdating van maar liefst 34 procent.

Apple heeft nog weinig last van Huawei

Apple-baas Tim Cook benadrukte in een toelichting dat de iPhone 15-telefoons goed verkopen in China. In het land behaalde Apple afgelopen kwartaal voor de iPhone een record. Beleggers maken zich zorgen dat Apple in China marktaandeel aan het verliezen is door de comeback van Huawei. Het Chinese merk is sinds kort weer in staat om high-end smartphones te maken met in China geproduceerde chips. Door de Amerikaanse handelssancties kan Huawei geen chips van Amerikaanse makelij gebruiken, maar die heeft het bedrijf nu dus niet meer nodig.

Volgens Cook is Apple 'hard aan het werk' om de productie van de iPhone 15 Pro en Pro Max op te voeren. De levertijden van de Pro-modellen liepen na de release snel op, doordat de voorraden veel kleiner waren dan de vraag. Later dit kwartaal kan Apple volgens Cook de vraag weer aan.

Pijnlijke daling bij Macs en iPacs

Eerder deze week kondigde Apple nieuwe MacBook Pro's en een nieuwe iMac aan met de krachtige M3-chips. De nieuwe modellen moeten weer voor een opleving zorgen, nadat de omzet uit Macs afgelopen kwartaal met ruim een derde inzakte. Ook iPads verkopen niet goed. De iPad-verkoop zakte met 10 procent in. Bij de wearables, waaronder de Apple Watch en de AirPods, was er slechtse een kleine daling van 3 procent.

Het grootste lichtpunt was de omzet uit diensten, waaronder Apple TV+, die in het derde kwartaal met 16 procent steeg naar 22,3 miljard dollar. Apple verkocht dankzij alle aandacht voor Lionel Messi meer streaming-abonnementen voor de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. 

Lees meer Apple-nieuws.