Elon Musk lanceert chatbot 'met vooroordelen en humor' als concurrent voor ChatGPT

©ElonMusk

xai grok elon musk ai chatbot chatgpt
4 november 2023 om 18:39
Laatste update: 4 november 2023 om 18:51

De AI-startup van Elon Musk, xAI, lanceert dit weekend een chatbot die de strijd moet aangaan met ChatGPT van OpenAI. De nieuwe chatbot heet Grok en krijgt toegang tot live informatie van X, het voormalige Twitter. 

Grok is volgens Musk ontworpen 'om wat meer humor in zijn reacties te hebben'. "Het is bevooroordeeld en houdt van sarcasme", aldus Musk. De chatbot komt eerst beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers. Later krijgen alle X-gebruikers met het abonnement Premium+ toegang tot Grok. Premium+ is het duurste abonnement van X en kost in Nederland 16 euro per maand.

Real-time informatie en minder 'woke'

"In een aantal belangrijke opzichten is het AI-model van xAI het beste dat momenteel bestaat", aldus Musk. Grok gebruikt een groot AI-taalmodel, net als ChatGPT, en kan real-time informatie van X gebruiken voor het genereren van antwoorden. Ook ChatGPT heeft sinds kort toegang tot actuele online informatie, door een samenwerking met Microsoft-zoekmachine Bing.

Musk bekritiseerde OpenAI eerder dit jaar meermaals omdat het bedrijf maatregelen nam om te voorkomen dat de antwoorden en teksten van ChatGPT gebruikers zouden kunnen beledigen. De baas van X vindt de AI van OpenAI te 'woke'.

'Het universum begrijpen'

Musk zei in juli bij de lancering van xAI dat de ambitie van het bedrijf is om met AI 'de ware aard van het universum te begrijpen'. Het doel is een algemene kunstmatige intelligentie (AGI), die de menselijke capaciteiten moet overtreffen. Ook concurrenten als OpenAI, Google DeepMind en Anthropic ontwikelen AGI's. Bij xAI werken meerdere oud-medewerkers van die AI-bedrijven. Daarnaast werken er ook ex-werknemers van onder meer Tesla en Microsoft. 

Het woord grok is overigens afkomstig uit de sciencefiction-roman Stranger in a Strange Land van Robert A. Heinlein uit 1961. In het boek betekent het dat je iets diepgaand en intuïtief begrijpt.

Lees meer AI-nieuws.