©Super73

super73 k1d elektrische loopfiets fatbike e-bike

Goed idee? Super73 komt met elektrische crossfiets voor kinderen

7 november om 09:00
Laatste update: 7 november om 15:27

Wat vraag je voor Sinterklaas of Kerst als je vijf jaar bent? Een kleine elektrische crossfiets natuurlijk, maar of je ouders daar nou zo blij mee zijn… Jong geleerd is oud gedaan?

Super73 is een van de bekendere fatbike-merken. De type e-bikes met dikke banden zijn de afgelopen jaren populair geworden, maar ook omstreden. Super73 komt nu met een elektrische crossfiets, speciaal voor kinderen van vier tot acht jaar. Het gaat om de K1D-loopfiets, zonder trappers maar met een gashendel en een topsnelheid tot 25 kilometer per uur

Het 70 centimeter hoge fietsje houdt het ongeveer een uur vol op één lading, en is bedoeld voor gebruik op een afgeschermde fiets- of racebaan. Het fietsje is qua ontwerp dan ook geïnspireerd op de BMX-crossfietsen uit de jaren '80, en door de motorcrosscultuur. De maximale snelheid is in te stellen door de ouders, vanaf 6 kilometer per uur.

En hoewel het fietsje een handrem heeft, is ook regeneratief remmen ingebouwd. Dan begint de fiets met remmen zodra het kind de gashendel loslaat. Dat is volgens Super73 energiezuiniger – de stroom gaat terug de accu in – beter voor de remmen en veiliger in gebruik voor jonge kinderen omdat de fiets dus semi-zelfstandig remt.

Roekeloos of juist verstandig?

Met de leerfiets mikt Super73 dus op het aller jongste publiek. Is dat roekeloos om jonge kinderen zo vroeg al een gemotoriseerd voertuig te geven, of juist verstandig? De praktijk toont immers aan dat de e-bike en de fatbike erg populair zijn, juist ook onder jongeren. Volgens Super73 moet de K1D vooral in dat leerzame licht gezien worden.

Hoewel Super73 wil dat de K1D alleen op de racebaan gebruikt wordt, tonen veel video's dat de crossfiets in de praktijk ook op de openbare weg gebruikt wordt, zelfs een video van Super73 zelf. In Nederland is dit in ieder geval niet toegestaan, omdat de e-kindermotor niet gekeurd is voor de openbare weg.

De loopfiets is in de VS al langer beschikbaar, en kost daar 1295 euro. De Nederlandse prijs wordt volgens Super73 vergelijkbaar, maar wordt pas begin volgend jaar bekend gemaakt. De K1D is ook pas vanaf 2024 leverbaar in Nederland, maar kan vanaf nu vooruitbesteld worden.

Lees ook: Je e-bike waarschuwt binnenkort automatisch auto's om je heen