© Unsplash

youtube ai functie kunstmatige intelligentie video's comments samenvatten

YouTube lanceert nieuwe functie die video's voor je samenvat met AI

6 november om 21:30

YouTube test weer een paar nieuwe AI-functies voor betalende abonnees. De eerste gebruikers kunnen sinds vandaag een nieuwe chatbot gebruiken om video’s samen te vatten en nieuwe aanbevelingen te doen. Ook is er een feature die reacties van gebruikers opdeelt in categorieën, zodat je er makkelijker door kan zoeken.

Sinds maandag is de AI-chatbot beschikbaar voor een klein aantal YouTube Premium-gebruikers in de VS. Zij moeten zich eerst inschrijven. Volgens YouTube helpt de chatbot je om meer te leren over de inhoud van een video of om gerelateerde filmpjes aan te raden. 

De functie kun je gebruiken terwijl je naar een video kijkt, zonder dat het wordt onderbroken, door op de Vraag-knop te klikken. De komende weken wordt het experiment uitgebreid naar alle Amerikaanse Premium-gebruikers die Android-toestellen gebruiken. Wanneer iPhone-gebruikers aan de beurt zijn, is nog niet bekend.

Reacties opdelen

De feature waarbij reacties worden opgedeeld, zal voor elke Premium-gebruiker in de VS die zich inschrijft beschikbaar zijn. Aanvankelijk zal deze functie bij slechts een heel klein aantal Engelstalige video’s die veel reacties krijgen verschijnen. Reacties van geblokkeerde gebruikers of die bepaalde woorden bevatten, worden niet getoond.

De functie is vooral handig voor de videomakers, zegt YouTube in een blogpost. Zij zien bijvoorbeeld snel welke onderwerpen veel besproken worden of welke suggesties kijkers doen voor toekomstige video's. Voorlopig zullen beide nieuwe features alleen beschikbaar zijn voor mensen die zich inschrijven via het experimentenportaal van YouTube.

Niet eerste AI-experiment

YouTube is al een aantal maanden aan het experimenteren met verschillende AI-functies. In september kwam bijvoorbeeld een nieuwe feature die makers moet helpen bij het maken van video’s. Door een beschrijving te typen, kun je met AI achtergrondbeelden genereren voor Shorts.

Ook met YouTube Music is het sinds oktober mogelijk om met AI zelf plaatjes te genereren voor playlists. Net zoals de functie voor makers, kan dit door een geschreven commando in te geven. Gebruikers kunnen wel nog altijd geen eigen foto’s uploaden. 

Lees meer nieuws over streamingdiensten.