©Trumpf

Krachtigste laser ter wereld volgende week te zien in Eindhoven

Krachtigste laser ter wereld gaat aan bij GLOW Eindhoven: 'Tot op 80 km te zien'

7 november 2023 om 22:21
Laatste update: 8 november 2023 om 13:33

Tijdens het lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven is volgende week de 'krachtigste laser ter wereld' te zien. Elke avond wordt de laser een half uur aangezet, als dagafsluiter.

Iedere dag van GLOW gaat de laser tussen 22.30 en 23.00 uur aan, als het droog weer is. De straal wijst als een kaars recht de lucht in en is tot 80 kilometer afstand nog te zien, al is dat afhankelijk van het weer. De laser is volgens de organisatie een 'teken voor de hele regio dat GLOW voor die dag afgesloten wordt'.

Groene laser

De groene laser wordt geleverd door de Duitse fabrikant TRUMPF. "De groene laser is een spectraal beperkt, gebundeld, niet-verstrooiend licht met een gelijkmatige golflengte van 515 nanometer", laat de GLOW-organisatie aan Bright weten. 

Groene lasers worden onder meer gebruikt door de auto-industrie voor de productie van onderdelen. TRUMPF heeft deze laser afgelopen zomer al een paar avonden met succes in Duitsland laten schijnen om zijn honderdste verjaardag te vieren.

Een van de 24 lichtkunstwerken: 'Beacon' van Craig Morrison en Atelier MCFW.

GLOW nu ook buiten Eindhoven

GLOW vindt plaats van 11 tot en met 18 november en heeft deze editie 24 lichtkunstwerken. Het festival staat dit jaar in het teken van het thema 'The Beat', wat verwijst naar het ritme van de stad en de frequentie van licht en geluid. GLOW werkt samen met partijen als ASML, DAF, Signify en Eindhoven Airport, maar ook met studenten en bewoners. 

De route van het festival begint bij station Eindhoven Centraal en is met 5 kilometer wat korter dan in voorgaande jaren. Daarnaast is er voor het eerst lichtkunst te zien in Best, Geldrop, Mierlo, Waalre en Oirschot. GLOW-directeur Ronald Ramakers: "Voor het eerst in bijna twee decennia gaat GLOW verder dan de vertrouwde stadsgrenzen van Eindhoven." In die omliggende gemeenten zal de krachtige groene laser dus ook te zien zijn.

Lees meer tech-nieuws.