WhatsApp krijgt tóch reclames: niet tussen je chats, maar waar dan wel?

©Unsplash

whatsapp reclame advertenties app kanaal kanalen
8 november 2023 om 21:37
Laatste update: 8 november 2023 om 21:41

WhatsApp-topman Will Cathcart zei in september nog dat WhatsApp geen advertenties zou krijgen. Maar hij heeft nu verduidelijkt dat er alleen geen reclames tussen je chatberichten komen te staan. Je kunt wel advertenties elders in de app zien opduiken. 

Cathcart reageerde in september nog vrij duidelijk op een krantenartikel over dat WhatsApp-moederbedrijf Meta jarenlang plannen smeedde voor reclames in WhatsApp. "We doen dit niet", schreef Cathcart toen. "We testen het niet, we werken hier niet aan en we zijn het niet van plan." Dat leek een harde afwijzing van reclames binnen WhatsApp. Maar het blijkt nu toch allemaal wat genuanceerder te liggen.

De topman verduidelijkt zijn uitspraken in een nieuw interview in Braziliaanse media. Daarin zegt Cathcart dat er weliswaar geen advertenties tussen je chats zullen staan, maar dat je in de toekomst reclames op andere plekken in de app kunt tegenkomen.

Niet in je inbox

"Er zouden advertenties op andere plaatsen kunnen zijn: Kanalen of Status. In Kanalen kunnen mensen bijvoorbeeld betalen om zich te abonneren, ze kunnen exclusief zijn voor betaalde leden of de kanaaleigenaren kunnen ze promoten. Maar nee, we plaatsen geen advertenties in je inbox", aldus Cathcart.

Je kunt dus wel advertenties voor bepaalde WhatsAppKanalen zien of op het Stories-achtige Status-onderdeel reclames tegenkomen. Op welke termijn dat mogelijk wordt, is niet bekend.

WhatsApp Kanalen

WhatsApp lanceerde onlangs de Kanalen-functie, waarmee je berichten naar volgers kunt sturen. Ons Bright WhatsApp-kanaal groeit als kool en is nu al een van de populairste van Nederland met bijna 12.000 volgers. Klik hier om ons te volgen.