©Rijksoverheid

Handig: digitaal rijbewijs en paspoort in zicht, EU akkoord over regels

Handig: digitaal rijbewijs en paspoort in zicht, EU akkoord over regels

09-11-2023 11:48 Laatste update: 13:27

Je rijbewijs, ID of paspoort als geldig identificatiemiddel op je telefoon. Dat zou handig zijn, en het komt er nu eindelijk want de EU is akkoord over wetgeving die dat regelt.

Er werd al maanden onderhandeld over de precieze invulling van zo'n digitale Wallet-app voor je rijbewijs of paspoort. Nu hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de betrokken ministers van de EU-lidstaten een definitief akkoord bereikt. Belangrijk is vooral dat die app straks als geldig identificatiemiddel geldt in alle EU-landen. Wat is straks? Waarschijnlijk over uiterlijk 2,5 jaar, zodat elk EU-land de kans krijgt om zijn burgers zo'n Wallet-app te bieden.

Zoals wel vaker in de EU gaat het om een raamwerk: elke EU-lidstaat kan daarmee zelf een Wallet-app voor de eigen paspoorten, ID's en rijbewijzen ontwikkelen. Er is dus geen sprake van een soort grote Europese ID-dienst. Net als bij onze huidige identificatiemiddelen, wordt ook de Wallet-app straks op landelijk niveau geregeld, maar is die Europees geldig. Wel gelden in heel Europa vooral voor controle natuurlijk bepaalde basiseisen.

Niet verplicht voor burgers, wel voor bedrijven

Het gebruik van zo'n Wallet-app is straks vrijwillig. Wel moeten onder andere grote internetbedrijven de 'EU Digital Identity Wallet' straks gebruiken om bijvoorbeeld de leeftijd van gebruikers te controleren.

Dat kan op een privacyvriendelijke manier. Nu moet je bijvoorbeeld nog een foto van je paspoort maken, en eventueel gevoelige data doorstrepen. Dat hoeft straks niet meer: bij controle van je leeftijd kan je via de Wallet-app alleen die leeftijd delen. Omdat de informatie uit de app komt, weet de dienst dat die betrouwbaar is.

Dat werkt niet alleen om bijvoorbeeld kinderen onder de 14 jaar van sociale media te houden, zoals de EU eist. Maar het kan ook handig zijn bij het kopen van drank bij een online slijterij. Of het afsluiten van een bankrekening: ook dat moet straks kunnen met de EU-wallet. Ook het rijbewijs kan er dus in, net als doktersrecepten, bepaalde vergunningen en zelfs vliegtickets.

Wordt al aan gewerkt

"De Wallet zal de keuze van de gebruiker om al dan niet persoonlijke gegevens te delen volledig respecteren, het zal de hoogste mate van beveiliging bieden die onafhankelijk is gecertificeerd en relevante delen van de code zullen open source worden gepubliceerd om elke mogelijkheid van misbruik, illegale tracking, tracering of onderschepping door de overheid uit te sluiten", aldus de Europese regering.

In aanloop naar de Wallet-app worden al vier grootschalige pilot-tests gehouden binnen de EU. Verschillende onderdelen van de toekomstige app worden al getest, zoals een digitaal rijbewijs. Nederland was al voorloper op dit vlak, maar door het ontbreken van zo'n Europees raamwerk is de NL Wallet-app in de praktijk nog niet ingezet.