©Lucid

Geen laadpaal nodig: deze elektrische auto's kunnen andere EV's opladen

Geen laadpaal nodig: deze elektrische auto's kunnen andere EV's opladen

9 november 2023 om 18:59
Laatste update: 9 november 2023 om 23:27

De Amerikaanse EV-fabrikant Lucid Motors heeft een handige nieuwe functie van zijn elektrische auto's aangekondigd: RangeXchange. Daarmee kan een Lucid-auto een andere elektrische auto opladen, ook die van andere merken.

Niet alleen Tesla komt regelmatig met nieuwe functies via draadloze software-updates, ook concurrent Lucid kan er wat van. Lucids nieuwe RangeXchange-functie maakt voertuig-naar-voertuig (V2V) laden mogelijk. Het werkt met een speciale adapterkabel, die later deze maand te koop is, voor een nog onbekende prijs. Op deze manier kan een Lucid Air ook EV’s van andere merken opladen.

Lucid ondersteunt bi-directioneel laden in zijn elektrische sedan Lucid Air via zijn Wunderbox-technologie, bijvoorbeeld voor het leveren van stroom naar een huis. De V2V-ondersteuning komt eerst beschikbaar voor Amerikaanse Lucid Air-eigenaren en wordt toegevoegd via een over-the-air software-update. "RangeXchange is een voorbeeld van de enorme waarde die we kunnen bieden met een draadloze software-update, lang nadat een klant onze auto heeft gekocht", aldus Lucid-topman Mike Bell.

Laadsnelheid en stroomnetwerk

De verbinding tussen de EV’s maakt laadsnelheden tot 9,6 kW mogelijk. Met de functie kun je andere EV’s opladen, waarbij per uur laden gemiddeld zo’n 40 kilometer aan actieradius wordt toegevoegd.

Lucid wil later ook het leveren van elektriciteit van de auto naar het elektriciteitsnetwerk (vehicle-to-grid) mogelijk maken. Dat gaat werken met de Connected Home Charging Station van het bedrijf. Daarnaast moet het mogelijk worden om een Lucid-auto automatisch op het goedkoopste moment van de dag op te laden.   

Lees meer nieuws over elektrische auto's.