©Whirlpool

Revolutie in koelkast-land: dunnere, zuinigere en ruimere koelkasten

Revolutie in koelkast-land: dunnere, zuinigere en ruimere koelkasten

13-11-2023 14:27

Al jaren wordt 'de koelkast van de toekomst' aan ons opgedrongen: een apparaat met grote beeldschermen. Whirlpool komt met wat slimmers: een koelkast met dunnere isolatie en daarom meer binnenruimte.

Je boodschappen bestellen of videobellen vanaf het scherm van je koelkast. Waarschijnlijk zit bijna niemand daar op te wachten, maar het is al sinds jaar en dag één van de stokpaardjes van de grote koelkastmakers op elke techbeurs waar we komen. Whirlpool komt nu met nuttige innovatie op het gebeid van koelkasten: SlimTech. De nieuwe isolatie-techniek belooft deuren van koelkasten dunner te maken, de binnenruimte groter en het energieverbruik veel lager.

De nieuwe isolatietechniek is volgens de witgoed-gigant een ware revolutie. Al sinds de jaren '60 worden koelkasten op grofweg dezelfde manier geïsoleerd: dikke stukken foam in plastic moeten de kou binnen houden. De gemiddelde koelkast heeft wanden van 5 centimeter dik. SlimTech gebruikt op zijn beurt een vorm van vacuüm-isolatie, waarbij een dunne laag speciaal poeder onder druk tussen metalen wanden wordt gebracht. Dat zorgt voor panelen van 2 centimeter dik.

Dunner, zuiniger, ruimtelijker

Deuren die SlimTech gebruiken, kunnen tot 60 procent dunner zijn dan bij doorsnee koelasten. De binnenruimte van de koelkast wordt 25 procent groter, bij dezelfde buitenmaten. En wordt SlimTech in wat dikkere panelen gebruikt, wordt de isolatie zo efficiënt dat het energieverbruik met 50 procent omlaag kan, stelt Whirlpool.

"Dit is één van de grootste innovaties op het gebeid van koeling in de afgelopen 50 jaar", aldus Whirlpool-topman Marc Bitzer. Omdat SlimTech gebruikmaakt van geïsoleerde, platte stukken metaal, kunnen koelkasten efficiënter worden ingedeeld. Nu kennen koelkasten veel rondingen vanwege het dikke schuimrubber, met SlimTech kunnen rechtere lijnen en scherpere hoeken worden gemaakt. Zo krijgt een koelkast met een inhoud van 480 liter een inhoud van bijna 600 liter.

Ook zorgt de verbeterde isolatie er volgens Whirlpool voor dat koelkasten met SlimTech 30 procent sneller weer op temperatuur zijn na het openen en sluiten van de deur. Op den duur verwacht topman Bitzer dat koelkasten kleiner en diverser zullen worden door de nieuwe technologie. "Je hebt dan niet meer die grote deuren en wanden, je kan denken over verspreidde koeling door het hele huis", aldus de topman.

In eerste instantie verschijnt de technologie wel gewoon in een traditionele koelkasten van het merk JennAir, later ook in koelkasten van KitchenAid.

Lees meer nieuws over energiebesparing.