©RCS

Apple sluit vrede met Android: iPhone gaat sms-opvolger RCS ondersteunen

Apple sluit vrede met Android: iPhone gaat sms-opvolger RCS ondersteunen

16 november 2023 om 20:14
Laatste update: 16 november 2023 om 20:55

Apple belooft volgend jaar de sms-opvolger RCS te ondersteunen in zijn iPhone-besturingssysteem iOS. Dat moet het versturen van berichten tussen iPhones en Android-telefoons soepeler maken. Met de stap komt Apple tegemoet aan de jarenlange kritiek van Android-fabrikanten op zijn berichtendienst iMessage.

Apple zegt dat RCS-ondersteuning volgend jaar naar iOS komt. "We denken dat RCS Universal Profile een betere interoperabiliteitservaring zal bieden in vergelijking met sms of mms. Dit zal samenwerken met iMessage", liet het bedrijf vanavond weten.

De stap van Apple is een grote ommekeer in het beleid, want jarenlang hield de iPhone-maker de ondersteuning van RCS op de iPhone tegen. RCS staat voor Rich Communication Services en is de opvolger van sms en mms. Het is een standaard voor het sturen en ontvangen van berichten tussen verschillende platforms. Hierdoor kunnen de berichtenapps op de iPhone en Android-telefoons straks beter met elkaar samenwerken.  

Voordelen van RCS

Met RCS kunnen meer sms-functies worden gedeeld op smartphones van verschillende platforms. Zo kunnen iPhone-gebruikers sms'en naar Android-gebruikers via wifi en niet alleen via mobiele netwerken. Ook kunnen gebruikers zien of berichten worden ontvangen en gelezen, en of de ander aan het typen is.  

Met de techniek kun je ook grotere video- en fotobestanden via sms verzenden en kun je makkelijker groepschats houden met zowel iPhone- als Android-gebruikers. Bovendien kunnen iPhone-gebruikers straks hun locatie delen in chatgesprekekn.

Apple's Berichten-app (iMessage) blijft gewoon werken zoals nu en zal als je een bericht naar een Android-telefoon wilt sturen automatisch overschakelen naar RCS. 

Jarenlange kritiek uit Android-kamp

Dat Apple jarenlang in tegenstelling tot Android-fabrikanten de RCS-standaard niet wilde omarmen, kwam het bedrijf meermaals op kritiek te staan. Android-fabrikanten als Google en Samsung gebruikten het ook in verschillende reclamecampagnes. 

Eerder deze week lanceerde telefoonmaker Nothing uit protest tegen het beleid van Apple nog een manier om iMessage te laten werken op Android.  

Groene en blauwe tekstbalonnen

Gebruikers van iMessage zien aan de kleur van de tekstbalonnen of ze communiceren met iemand met een Apple-apparaat of met een Android-gebruiker. Als de andere persoon een Android-telefoon heeft, dan zijn de tekstbalonnen groen, anders zijn ze blauw.  

Het is niet de enige grote verandering op iPhone-gebied in 2024, want volgend jaar wordt het ook mogelijk om apps van buiten de App Store te installeren.  

Lees meer iPhone-nieuws.