©Kia

Kia EV3 en EV4 krijgen een opvallend hoekig design

Kia EV3 en EV4 krijgen een opvallend hoekig design

16-11-2023 22:03 Laatste update: 23:04

Kia heeft de conceptcars van de elektrische SUV EV3 en de sedan EV4 gepresenteerd. De Zuid-Koreaanse fabrikant ziet ze als de 'volgende fase in de EV-revolutie'. En net als bij de nieuwe EV9 gaat die revolutie gepaard met veel rechte lijnen en scherpe hoeken. 

Op de LA Auto Show onthulde Kia donderdagavond de conceptcars van zijn EV3, een kleine elektrische SUV, en de EV4, een sedan. De conceptcars zijn op de autobeurs te zien en de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft meer verteld over het ontwerp. Het zijn 'scherp vormgegeven, materiaalgedreven concepten", aldus Kia-topman Steven Center.

Kia EV3

De Concept EV3 is geïnspireerd op de ontwerptaal van de grotere broer EV9, die drie zitrijen heeft. De buitenkant is vrij hoekig en de wielkasten zijn ook vierkant. 

Het interieur oogt minimalistisch, met een strak dashboard dat lijkt op die in de Ioniq 5, van Kia-zuster Hyundai. De Ioniq 5 en de EV3 en EV4 zijn gebouwd op hetzelfde platform. Kia geeft op over het gebruik van natuurlijke materialen in onder meer de stoelen en de middenarmsteun.

Concept EV4

Kia EV4

De vierdeurs Concept EV4 heeft ook een boxy ontwerp maar ziet er een stuk sportiever uit. Het is volgens Kia een 'nieuw soort EV-sedan'. De EV4 heeft een lange neus en een lange staart, waarbij de carrosserielijn achter de achterwielen taps toeloopt. Zo’n ontwerp zorgt ook voor een betere aerodynamica. 

De EV4 heeft in het dashboard een uitschuifbaar touchscreen met de interface voor de airco en verwarming. De conceptauto's gebruiken op allerlei plekken milieuvriendelijkere materialen, zoals bioplastic en biopolyurethaan als vervanging voor dierlijk leer. 

Concept EV4

Zoals vaker bij conceptcars, heeft Kia nog geen technische details of prijzen bekendgemaakt. Twee jaar geleden onthulde het bedrijf op dezelfde LA Auto Show nog de conceptversie van de EV9 en dat model is sinds deze week in Nederland verkrijgbaar. Dus mogelijk staan de EV3 en EV4 over twee jaar ook in de showrooms.

Lees meer nieuws over elektrische auto’s.

Kia EV3 op de LA-autobeurs (via Electrek).