© Spacex

Lancering Starship is succes - ondanks dat de SpaceX-raket ontplofte in de ruimte

Lancering Starship is succes - ondanks dat de SpaceX-raket ontplofte in de ruimte

18 november 2023 om 15:11
Laatste update: 18 november 2023 om 15:11

Even na 14 uur vanmiddag heeft SpaceX de tweede testvlucht van zijn Starship uitgevoerd, de grootste raket die ooit gebouwd werd en die uiteindelijk mensen naar de maan en Mars moet brengen. De lancering was volgens het bedrijf van Elon Musk een succes, maar de raket haalde zijn eindbestemming niet.

Lees ook: Starship gelanceerd: waarom lukte het SpaceX dit keer wél?

Rond 14.03 uur Nederlandse tijd werden de 33 Raptormotoren ontstoken en steeg de raket op vanuit Starbase, de lanceerbasis van de raket in Boca Chica Texas. Na zo’n 170 seconden slaagde SpaceX erin om Starship te ontkoppelen van de eerste rakettrap, de Super Heavy Booster. Dat was een van de belangrijkste zaken die vandaag getest werden en was volgens Elon Musk een van de criteria om van een succesvolle missie te spreken. 

Starship vloog vervolgens oostwaarts verder naar de ruimte. De Super Heavy moest kort na de separatie terug naar de aarde vliegen, waar die in de Golf van Mexico zou neerploffen. Kort na de splitsing ontplofte die echter. Tijdens de livestream noemde SpaceX dat een zogenaamde 'snelle ongeplande demontage', een term die het bedrijf gebruikt wanneer een prototype ontploft.

Ontploft

Starship zelf vloog verder de ruimte in. De raket moest bijna een volledige baan rond de aarde uitvoeren en zou rond 15.30 uur Nederlandse tijd in de zee bij Hawaï landen. Rond 14.14 uur Nederlandse tijd liet SpaceX weten dat Starship wellicht ontplofte in de ruimte en dat die zijn bestemming niet zal halen. Kort daarna eindigde de livestream.

SpaceX liet tijdens de livestream weten dat zowel Starship als de Super Heavy hoe dan ook niet gerecupereerd zouden worden, zelfs als ze niet ontploften. Vandaag werd alleen getest of het ruimtevaartuig in staat is om naar de ruimte te vliegen, of het nieuwe separatiemechanisme werkte en of het lanceerplatform de enorme krachten aankan die bij zo'n lancering vrijkomen.

"Het was een ongelooflijk succesvolle dag. We hebben heel veel waardevolle data verzameld", zei een SpaceX-woordvoerder na afloop tijdens de livestream op X. 

De maan en Mars

Starship is de grootste raket in de geschiedenis die naar de ruimte vloog. Het gevaarte samen met de Super Heavy Booster is zo’n 120 meter hoog en is ontworpen om ladingen tot 150 ton naar een lage baan rond de aarde te brengen. Uniek aan het platform is dat het volledig herbruikbaar is. De Falcon 9 en de Falcon Heavy, de huidige werkpaardjes van SpaceX, zijn ‘slechts’ deels herbruikbaar.

Het gevaarte moet uiteindelijk gebruikt worden om astronauten op de maan te plaatsen als deel van de Artemismissies van NASA. Ook zal die gebruikt worden om de volgende generatie Starlink-satellieten te vervoeren, die een stuk groter zijn dan hun voorgangers. In de verdere toekomst moet Starship ook mensen naar Mars vervoeren, volgens Elon Musk de primaire reden dat SpaceX überhaupt in het leven is geroepen.

Lees hier meer over Starship.