© Unsplash

Generatie Z is uitgekeken op online daten: 'Uiterlijk is niet zo belangrijk meer'

Generatie Z is uitgekeken op online daten: 'Uiterlijk is niet zo belangrijk meer'

18-11-2023 17:01

Generatie Z, alle personen die geboren zijn tussen 1997 en 2012, is de eerste generatie die is opgegroeid met een continue toegang tot internet. Ironisch genoeg zijn deze mensen echter steeds minder fan van online daten.

Uit een nieuw onderzoek van Axios en Generation Lab blijkt dat 79 procent van Gen Z niet regelmatig een datingapp gebruikt. Meer dan de helft van de online generatie ontmoette zijn huidige of voormalige partner in een offline context.

Voor het onderzoek werden 978 Amerikaanse universiteitsstudenten gevraagd naar hun mening over online daten. De meerderheid gaf aan momenteel in een relatie te vertoeven. Om een partner te vinden, gaven zij voornamelijk aan dat humor, persoonlijke overtuigingen en in mindere mate professionele doelen belangrijk zijn. 

Uiterlijk speelt kleine rol

Het fysieke uiterlijk speelde de kleinste rol. Om die reden zijn datingapps niet meer populair. Op datingapps is uiterlijk immers het eerste dat je ziet. Vooral voor mannen zorgt dat voor een ongelijk speelveld, terwijl vrouwen vaak gereduceerd worden tot een seksueel object

Waar vind je dan wel best een partner? Volgens het onderzoek ontmoette zo’n 35 procent van alle ondervraagden hun lief op school. Ook toevallige ontmoetingen en via vriendengroepen vonden veel mensen hun partner. Datingapps waren echter niet helemaal nutteloos, met een aandeel van zo’n 15 procent. 7 procent ontmoette zijn of haar lief ook online, maar niet via een datingapp.

Meer singles

Toch lijkt het erop dat er een steeds grotere kloof is tussen mensen die daten en mensen die dat niet doen. 24 procent van de ondervraagden heeft al langer dan drie maanden geen date gehad en nog eens 14 procent zelfs nog nooit. Bijna de helft, 45 procent, zegt niet mee te doen met de 'hookup culture', de cultuur van informele seksontmoetingen.

Het aantal jonge mensen in een relatie neemt bovendien af. In de VS heeft minder dan de helft van iedereen onder de 34 jaar nog een partner. Vrouwen hebben steeds minder kinderen en wanneer zij daar wel voor kiezen, dan pas later in hun leven.

Ook de leeftijd waarop mensen trouwen, schuift steeds verder op. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid waarschuwt zelfs voor een 'eenzaamheidsepidemie', deels omdat mensen steeds minder daten. 

Mis geen belangrijk tech-nieuws, volg ons nieuwe WhatsApp-kanaal.