©Spotify

Google geeft Spotify stiekem een enorme korting op betalingen via Android

Google geeft Spotify stiekem een enorme korting op betalingen via Android

20-11-2023 23:53

Waar de meeste app-makers 15 procent aan app-commissie moeten betalen aan Google, geeft de zoekreus stiekem aan Spotify veel gunstigere tarieven. Sterker nog: over een deel van de abonnementen via Android betaalt Spotify helemaal niks aan Google.

Voor betalingen via Android-apparaten hoeft Spotify geen commissie af te dragen aan Google als gebruikers ervoor kiezen om abonnementen te kopen via Spotify's eigen betaalsysteem. Als ze kiezen voor Google als betalingsverwerker in de Play Store, dan betaalt Spotify slechts 4 procent.

Google heeft dit maandag toegegeven tijdens de rechtszaak met Fortnite-maker Epic Games. Daarin wordt Google beschuldigd van concurrentiebeperkende praktijken met zijn Google Play Store. Sinds 2022 geeft Google sommige appmakers al 4 procent korting op de app-commissie, als zij hun eigen betaalsysteem gebruiken, waardoor de commissie dan dus 11 procent. Dat staat nog altijd in schril contrast met de geheime deal met Spotify.

Omdat Spotify zo populair is

Google-topman Don Harrison, hoofd van de wereldwijde partnerschappen van Google, noemde in de rechtszaal de 'ongekende' populariteit van Spotify als reden voor de unieke afspraak. "Als Spotify niet goed werkt op alle Play- en kerndiensten, zullen mensen geen Android-telefoons kopen", aldus Harrison. 

Het is niet bekend met welke andere app-ontwikkelaars Google soortgelijke afspraken heeft over gunstigere tarieven. Tijdens het proces kwam naar buiten dat Google aan Netflix een speciaal kortingstarief van 10 procent had aangeboden, maar de streamingdienst heeft dat geweigerd en biedt geen in-app-aankopen meer aan op Android. 

Vooral klagen over Apple

Spotify klaagt al jaren over de app-commissies, maar dan vooral over die van Apple in de App Store. De muziekdienst ondersteunt sinds eerder dit jaar geen betalingen via Apple meer, omdat de iPhone-maker tot 30 procent commissie rekent. Terwijl Epic Games zijn slepende juridische strijd tegen zowel Apple als Google blijft voeren, richt Spotify zijn pijlen voornamelijk op Apple. Waarom Spotify milder is over Google, is nu wel duidelijk.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal