©Unsplash

PlayStation Store-prijzen te hoog? Gamers mogen miljarden eisen van Sony

PlayStation Store-prijzen te hoog? Gamers mogen miljarden eisen van Sony

21-11-2023 19:24 Laatste update: 19:25

Sony krijgt een massaclaim aan zijn broek voor maar liefst 7,9 miljard dollar, omdat de PlayStation-maker misbruik van zijn dominante positie zou maken. Dat heeft volgens aanklagers geleid tot oneerlijke prijzen van games in de PlayStation Store. De Britse zaak mag van de rechter doorgaan.

Sony werd aangeklaagd door advocaten die optreden namens bijna 9 miljoen Britse klanten die games of extra content hadden gekocht via de PlayStation Store. De aanklagers stellen dat Sony misbruik maakt van zijn machtspositie door verplicht een commissie van 30 procent te rekenen aan game-makers als ze iets via de PlayStation Store verkopen. Daardoor hebben PlayStation-klanten volgens de claim jarenlang te hoge prijzen betaald.

Sony noemde de zaak eerder 'gebrekkig' en wilde hem helemaal van tafel hebben, maar dat is niet gelukt. Het Britse Competition Appeal Tribunal gaat niet mee met Sony en oordeelt dat de zaak mag worden voortgezet. Sony loopt dus nog altijd risico om miljarden aan schadevergoeding te moeten betalen. 

Volgens de Britse advocaten is dit een 'eerste stap om ervoor te zorgen dat consumenten terugkrijgen waar ze recht op hebben'. Wanneer een uitspraak over een eventuele schadevergoeding valt te verwachten, is nog niet bekend.

Omstreden commissie bij appwinkels

Sony is niet de enige techreus die onder vuur ligt om de verplichte commissie over aankopen via een appwinkel. Dat geldt ook voor zowel Apple als Google. Zo vindt de Nederlandse toezichthouder ACM de 30 procent app-commissie van Apple 'onverklaarbaar hoog'.

Volg het tech-nieuws met ons nieuwe WhatsApp-kanaal.