© Nikita Sokolsky

OpenAI is ontspoord, wie krijgt de boel weer op de rails?

OpenAI is ontspoord, wie krijgt de boel weer op de rails?

21-11-2023 20:40 Laatste update: 20:50

Emmett Shear, die nog geen 48 uur geleden gekroond werd tot OpenAI's nieuwste ceo, dreigt zijn ontslag in te dienen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Intussen is een terugkeer van de ontslagen Sam Altman ook niet uitgesloten. Maar wie nu precies orde op zaken gaat stellen bij OpenAI, dat blijft nog onzeker.

Shear is al de derde ceo van OpenAI sinds vorige week vrijdag, toen AI-koning Sam Altman de laan werd uitgestuurd door de raad van bestuur en vervangen werd door Mira Murati. Altman werd eruit geknikkerd omdat hij een gebrek aan transparantie zou hebben getoond, maar ironisch genoeg heeft de raad nog altijd geen concrete reden gegeven voor het ontslag. Indien de raad niet zegt waarom Altman werd ontslagen, wil Shear, die Murati maandag afloste als ceo, het spelletje niet meer meespelen, aldus Bloomberg

Tegelijkertijd zou Altman weer onderhandelen met de raad van bestuur om terug bij OpenAI te komen. Dat vertelden bronnen maandag aan The Verge en dat werd dinsdag nog eens bevestigd aan Bloomberg. Altman zou specifiek onderhandelen met Adam D’Angelo, een van de leden van de raad die hem naar buiten heeft gewerkt. 

Techveteraan naar voren geschoven

In een van de mogelijke scenario’s zou Altman terugkeren als directeur van een tijdelijke raad om het wankelende OpenAI te stabiliseren. Ook techveteraan Bret Taylor, mede-bedenker van Google Maps en de voormalige cto van Facebook, zou een rol als directeur kunnen krijgen. Volgens bronnen die met Bloomberg spraken wordt geprobeerd een oplossing te vinden tegen donderdag, omdat het dan Thanksgiving is in de VS en werknemers zekerheid zouden hebben voor de feestdag.

Er zouden voorlopig echter nog geen beslissingen zijn genomen. Het enige dat vaststaat, is dat OpenAI vijf dagen geleden in chaos werd gestort, nadat de raad Altman liet gaan. Sinds zijn ontslag vrijdag heeft bijna elke werknemer van OpenAI - 750 van de 770 op moment van schrijven - ermee gedreigd zelf op te stappen als Altman niet opnieuw ceo mag worden en de hele raad zijn ontslag indient.

Toch niet bij Microsoft

Ook investeerders zouden een rol spelen bij de gesprekken, onder andere Thrive Capital, Khosla Ventures en Tiger Global Management. Over Microsoft wordt niets gezegd, hoewel de techreus een behoorlijke vinger in de pap heeft bij het OpenAI-drama. 

Zelfs als Altman niet terug mag naar OpenAI, wacht hem een postje als ceo van Microsofts AI-afdeling. De techreus zei eerder deze week bovendien dat iedere OpenAI-medewerker die dat wenst zich mag aansluiten. Dat zou echter het einde betekenen van OpenAI zoals we dat nu kennen, iets wat zowel Microsoft-topman Satya Nadella als Altman willen vermijden

Blijf op de hoogte van het tech-nieuws: volg ons WhatsApp-kanaal.