©OpenAI/Unsplash

Drama voorbij: Sam Altman keert terug als topman van OpenAI

Drama voorbij: Sam Altman keert terug als topman van OpenAI

22-11-2023 09:28

De 'couppoging' van het bestuur van OpenAI is na vijf dagen tot een einde. Sam Altman keert teug bij het bedrijf en een deel van het bestuurd wordt vervangen.

Het lijkt weer gedaan met de dagelijkse portie OpenAI-drama die eind vorige week begon. Sam Altman is dus weer welkom als topman van OpenAI, nadat het bestuur hem eind vorige week plotseling wegstemde. De precieze details van de terugkeer moeten nog duidelijk worden gemaakt, maar helder is wel dat Altman dus weer welkom is, net mede-oprichter Greg Brockman, die uit onvrede over de coup ook wegging.

Microsoft, grootste klant van OpenAI, had al een plekje voor Altman, Brockman en zelfs honderden ontevreden personeelsleden van OpenAI. Dat personeel was het ook niet eens met het bestuur, en dreigde massaal op te stappen. Het is niet duidelijk wat er nu komt van de AI-onderzoeksafdeling waar Altman bij Microsoft leiding aan zou geven.

Altman: 'Ik hou van OpenAI'

Sam Altman besluit de saga van de afgelopen dagen met een liefdesverklaring aan zijn bedrijf. "Ik hou van OpenAI, en alles wat ik de afgelopen dagen heb gedaan, stond in dienst van het bij elkaar houden van dit team en haar missie", aldus Altman. "Toen ik zondag besloot om me bij Microsoft te voegen, was het duidelijk dat dat de beste weg was voor mij en mijn team. Met het nieuwe bestuur en met de steun van Satya Nadella (topman Microsoft, red.), kijk ik vooruit naar een terugkeer bij OpenAI en het bouwen van een sterk partnerschap met Microsoft."

Deel van de reden van de couppoging zou het rappe leiderschap van Altman zijn. OpenAI is opgericht als non-profit, met als eerste lijfregel een afgewogen ontwikkeling van AI. Kennelijk vond het vorige bestuur dat OpenAI onder Altman te snel ging, iets dat grote klant Microsoft juist wel wil.

Klein bestuur dat moet groeien

Het nieuwe bestuur bestaat uit Adam D’Angelo, die ook in het vorige bestuur zat, en uit nieuwkomers Bret Taylor en Larry Summers. Taylor heeft een staat van dienst in Silicon Valley, onder andere als mede-oprichter van Google Maps, technisch topman van Facebook en voorzitter van Twitter. Summers is Amerikaans oud-minister van Financiën en was een belangrijke adviseur van president Obama.

Dat drietal moet een grotere bestuursraad gaan samenstellen. Onder meer Microsoft zou nu wel een plekje in de raad willen; ondanks een investering van 10 miljard dollar had Microsoft formeel nog geen stem binnen OpenAI. Microsoft-topman Nadella zei eerder deze week al dat hij geen "verrassingen" meer wilde meemaken in zijn relatie met OpenAI. Ook Altman zelf zou zich nu bij de raad willen voegen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.