©Lucasfilm

Star Wars krijgt eindelijk één koers: Dave Filoni bepaalt nu alles

Star Wars krijgt eindelijk één koers: Dave Filoni bepaalt nu alles

22-11-2023 13:14 Laatste update: 13:22

Star Wars heeft al sinds de overname door Disney moeite met één vaste koers. Sterke verhalen worden afgewisseld door slap gedoe – nu is het klaar. George Lucas-adept Dave Filoni is nu aangesteld als nieuw creatief hoofd van Lucasfilm.

De naam Dave Filoni zal veel Star Wars-fans bekend voorkomen. Filoni maakte naam als drijvende kracht achter de Clone Wars-animatieserie. Later maakte hij Star Wars Rebels en was hij naast Jon Favreau de uitvoerend producent van The Mandalorian en The Book of Boba Fett. En het recente Ahsoka is helemaal van zijn hand.

Nu krijgt Filoni een veel meer leidende rol binnen Star Wars, als chief creative officer, meldt Vanity Fair. Filoni zal voortaan de creatieve kant van Star Wars beheren en bewaken. Vermoedelijk zal dat een beetje gaan zoals bij Marvel: daar is producent Kevin Feige de hoeder van de verhaallijn. Ook Filoni zal er nu voor moeten zorgen dat de verschillende films en series van Star Wars beter op elkaar aansluiten – want dat is de afgelopen jaren niet altijd het geval.

Steeds nauw betrokken

Filoni zegt tegen Vanity Fair dat hij "vanaf de aanvang" betrokken zal zijn bij alles dat er rond Star Wars gebeurt. Verder blijft Filoni ook regisseur van de aanstaande New Republic-film, die de verhalen van Ahsoka, The Mandalorian en The Book of Boba Fett meer aan elkaar moet verbinden. Vermoedelijk zal Filoni met die verhalen ook proberen de oorspronkelijke Star Wars-trilogie beter aan de nieuwste films te verbinden.

Filoni wordt een beetje gezien als de troonopvolger van Star Wars-maker George Lucas. De twee maakten de Clone Wars-serie samen, en ontwikkelden ook samen het personage Ahsoka. Toen Lucasfilm en daarmee Star Wars in 2012 door Disney werden overgenomen, werden onder meer drie nieuwe films gemaakt. Toen was vooraf echter geen overkoepelend verhaal afgesproken, waardoor die films niet goed aansluiten. Dat zou onder Filoni niet meer moeten gebeuren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.