©Stability AI

Filmpjes maken met AI wordt net zo makkelijk als het genereren van plaatjes

Filmpjes maken met AI wordt net zo makkelijk als het genereren van plaatjes

22-11-2023 18:32

Stability AI, het bedrijf achter de populaire plaatjesgenerator Stable Diffusion, maakt de stap van afbeeldingen naar filmpjes. De startup onthulde een AI-tool voor het genereren van korte video's op basis van prompts.

De nieuwe tool Stable Video Diffusion maakt momenteel nog alleen korte video's zonder audio, maar het is dan ook een eerste testversie. Het genereren werkt net als bij de afbeeldingen op basis geschreven commando's. De video’s zijn in deze eerste fase nog maar enkele seconden lang, van 14 tot 25 frames. Dat zal ongetwijfeld later worden uitgebreid.

Met het AI-model zijn ook 3D-video’s te genereren op basis van één afbeelding. De tool is nog alleen bedoeld voor onderzoeksdoeleinden, en komt later als betaalde dienst beschikbaar.

Gebruikers kunnen zich al wel aanmelden voor een wachtlijst om toegang te krijgen tot de nieuwe 'webervaring met een tekst-naar-video-interface'. Photoshop-maker Adobe werkt overigens ook aan een AI-model voor het maken van videobeelden.

Topman stapt op: 'AI buit creatieve makers uit'

Stable Diffusion is een van de bekende AI-plaatjesgeneratoren. Populaire concurrenten zijn DALL-E van OpenAI en Midjourney. Net als bij OpenAI rommelt het ook in de top bij Stability AI. Een topman nam vorige week zelf ontslag omdat hij het oneens is met het beleid van het bedrijf om auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming van de makers te gebruiken voor het trainen van AI-modellenn. Ed Newton-Rex gaf leiding aan de audio-afdeling bij Stability AI.

Tegen meerdere AI-ontwikkelaars lopen rechtszaken aangespannen door kunstenaars, fotografen en schrijvers, die stellen dat de bedrijven massaal het auteursrecht hebben geschonden. Ook Google wil het auteursrecht 'op zijn kop zetten', zodat het alle content van internet zonder toestemming voor AI mag gebruiken.

Newtom-Rex zegt tegen de BBC dat AI-bedrijven zich schuldig maken aan het 'uitbuiten' van mensen met creatieve beroepen. Net als andere AI-bedrijven beroept Stability AI zich op het Amerikaanse principe van 'fair use', maar dat is in de meeste landen niet op dezelfde manier in de wet vastgelegd.  

Mis geen tech-nieuws, volg ons op WhatsApp.