©RedBull

Formule 1 stapt over op AI om track limits te handhaven: sneller straffen uitdelen

Formule 1 stapt over op AI om track limits te handhaven: sneller straffen uitdelen

23-11-2023 19:54 Laatste update: 21:02

Tijdens de Formule 1-race in Abu Dhabi dit weekend wordt voor het eerst met kunstmatige intelligentie bepaald of Max Verstappen en de andere F1-coureurs de track limits hebben overschreden. De nieuwe software moet de beoordelingen over het verlaten van het circuit nauwkeuriger en sneller maken.

De internationale autosportfederatie FIA test dit weekend tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi een nieuw AI-systeem voor het handhaven van de baanlimieten. De autosportbond gebruikt Computer Vision-technologie om het aantal pixels te berekenen dat de banden van de Formule 1-wagens over de streep aan de randen van het circuit zijn gegaan. 

Meer overtredingen bestraffen

Het AI-systeem moet zorgen voor nauwkeurigere bepalingen van het overschrijden van de witte lijn. Ook moeten de straffen hierdoor sneller worden uitgedeeld. Het zal waarschijnlijk ook leiden tot veel meer straffen.

Momenteel worden de baanlimieten gecontroleerd door een klein team van mensen, die honderden verdachte situaties per race moeten beoordelen. Daardoor blijven sommige overtredingen onbestraft. De medewerkers zullen veel van de AI-meldingen eerst nog zelf beoordelen, maar er zullen ook situaties zijn waar geen mens meer naar hoeft te kijken. En omdat het systeem zelflerend is, moeten de beoordelingen alsmaar beter worden. 

'Meer investeren in software'

Tim Malyon, plaatsvervangend racedirecteur van de FIA, zegt dat de software ervoor zorgt dat 'goed opgeleide mensen meer tijd krijgen om situaties te bekijken' en dat de 'verwerkingssnelheid wordt verhoogd'. "We blijven investeren in software, want zo kunnen we een grote vooruitgang boeken. De mens beoordeelt het nu op bepaalde gebieden het beste, maar uiteindelijk zijn geautomatiseerde realtime systemen de weg vooruit." 

Mis niks, volg ons nieuwe WhatsApp-kanaal