©Bing AI

Vreemde AI-kerk werd bespot maar krijgt nu toch een doorstart

Vreemde AI-kerk werd bespot maar krijgt nu toch een doorstart

24-11-2023 10:33 Laatste update: 19:03

Anthony Levandowski is mede-oprichter van Waymo, de zelfrijdende auto-tak van Google en werkte ook voor onder meer Uber aan dat onderwerp. Opvallender: hij richtte ook de AI-kerk op. Die werd eerder opgegeven, maar krijgt nu een doorstart.

Levandowski heeft een markante geschiedenis. Na het mede-oprichten van Waymo werkte hij bij verschillende andere bedrijven rond zelfrijdende auto's. En ook helemaal alleen: Levandowski knutselde in 2018 in zijn eentje een zelfrijdende auto in elkaar waarbij de VS mee doorkruiste. Hij draaide de gevangenis in voor het stelen van bedrijfsgeheimen, ook weer rond zelfrijdende auto's, maar kreeg na zes maanden een presidentieel pardon.

Spiritueel is hij ook: in 2015 richtte Levandowski de AI-kerk op. The Way of the Future Church was een echte kerk, maar werd begin 2021 weer opgeheven. Nu wordt de kerk onder dezelfde naam toch weer opgestart, meldt Bloomberg. Er zou alweer een gemeente van "enkele duizenden mensen" zijn aangesloten bij de kerk. Zij willen een spirituele verbinding bouwen tussen mens en kunstmatige intelligentie.

Behoefte aan zingeving

"Hoe verhoudt een persoon op het platteland van Amerika zich hieraan? Wat betekent dit voor hun werk?", aldus Levandowski over de kerk. "Way of the Future is een mechanisme voor hen om het publieke discours te begrijpen en eraan deel te nemen en vorm te geven over hoe we denken dat technologie moet worden gebouwd om je te verbeteren."

De eerste versie van de kerk werd nog belachelijk gemaakt, maar dat was voor de opkomst van ChatGPT en de bredere versnelling van kunstmatige intelligentie. Nu zijn de invloeden van AI al veel tastbaarder en zijn de gevolgen voor werk en zekerheid beter aan te wijzen. En dus snakken mensen toch weer naar zo'n kerk, denkt Levandowski.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.