©Droid-life

YouTube test ook game-streaming, maar niet voor iedereen

YouTube test ook game-streaming, maar niet voor iedereen

29-11-2023 19:10 Laatste update: 19:20

Het is al een paar maanden bekend dat YouTube van plan is om videogames aan te bieden. De dienst begint nu uitgerold te worden. De streamingsite test die sinds deze week op relatief grote schaal.

Sommige gebruikers van YouTube Premium krijgen de afgelopen dagen een selectie van games te zien wanneer zij de app gebruiken. Het nieuwe platform, dat zich nog in de testfase bevindt, krijgt de naam ‘Playables’. Spelers kunnen er kiezen uit een reeks minispelletjes, die je niet hoeft te downloaden en die alleen voor Premium-abonnees gratis lijken te zijn.

Volgens Droid-life, dat voor het eerst over Playables berichtte, kregen gebruikers een bericht van YouTube waarin het platform werd aangekondigd. In totaal gaat het om 37 spelletjes. Denk daarbij niet aan blockbusters zoals Baldur’s Gate 3 of Spider-Man 2, maar aan Angry Birds Showdown, Daily Solitaire en andere simpele spelletjes. Daarmee is dit een wezenlijk andere dienst dan het inmiddels weer gestopte Google Stadia, dat toch een soort van YouTube voor games was.

Nog niet in Nederland

Voorlopig zal Playables getest worden tot 28 maart 2024. Volgens sommige nieuwswebsites, zoals 9to5Google, hebben niet alle Premiumgebruikers toegang, hoewel YouTube spreekt over ‘de meeste Premiumgebruikers’. 

Hoe dan ook lijkt de feature in Nederland nog niet beschikbaar te zijn. De hyperlinks waar Droid-life naar verwijst, De pagina waarop Playables wordt uitgelegd werkt niet. Op de pagina waar nieuwe experimentele functies worden aangekondigd, staat niets te lezen over het platform. 

Meer inzetten op Premium

Hoewel het niet bekend is waarom YouTube met Playables experimenteert, lijkt het erop dat de streamingreus het Premiumabonnement aantrekkelijker wil maken. Netflix begon een aantal jaar geleden ook simpele games toe te voegen aan zijn abonnement, inmiddels is dat uitgegroeid tot een flink aanbod.

YouTube heeft in sommige landen, met name de VS, de prijs van het Premium-abonnement dit jaar verhoogd. Tegelijkertijd stopte het bedrijf in sommige (maar niet alle) landen met YouTube Premium Lite, een goedkopere formule waarmee je advertentievrij kon kijken. 

Tel daar nog eens bij op dat YouTube de afgelopen maanden een wereldwijde actie is begonnen tegen het gebruik van adblockers. Gebruikers met dergelijke plugin worden geblokkeerd of krijgen een waarschuwing. Dat heeft al tot duizenden de-installaties geleid. 

Privacyexpert Alexander Hanff beweert dat dit niet zomaar mag in de EU. Hij diende alvast een klacht in bij de Ierse privacywaakhond DPC, waar zich het hoofdkwartier van moederbedrijf Google in Europa bevindt. Maar zelfs als Hanff gelijk krijgt, betekent dat voor Nederlanders niet per se dat YouTube wint. In Nederland geldt namelijk een uitzondering op de wet

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.