© OpenAI

Sam Altman na terugkeer OpenAI: 'Bedrijf kan ook zonder mij'

Sam Altman na terugkeer OpenAI: 'Bedrijf kan ook zonder mij'

30-11-2023 11:12

De teruggekeerde OpenAI-baas Sam Altman zegt dat hij tijdens de couppoging afgelopen week vooral één ding heeft geleerd: het bedrijf redt zich ook prima zonder hem.

Dat zegt de topman in een interview met The Verge, waarin hij terugblikt op de dramatische week bij zijn bedrijf. Hij werd door de raad van bestuur ontslagen, kreeg een baan bij Microsoft en keerde daarna terug bij zijn bedrijf na grootschalige protesten van personeel.

"Ik heb geleerd dat het bedrijf echt zonder mij kan functioneren, dat is heel erg fijn", vertelt Altman. "Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij om terug te zijn. Maar ik voel niet langer die druk van 'oh man, ik moet dit doen, het bedrijf heeft me nodig.'"

"Het is egoïstisch, maar het voelt fijn omdat ik goede leiders heb gekozen of ze goed heb opgeleid. Het is heel goed dat het bedrijf zich prima redt zonder mij, dat het team er klaar voor is."

Altman wil in het interview niet veel kwijt over zijn conflict met de raad van bestuur. Als wordt gevraagd of de raad het vertrouwen in hem was verloren, antwoordt hij ambigu dat "die vraag beter aan hen gesteld kan worden." De reden van zijn ontslag kan hij ook niks over kwijt: "de raad zal daar onafhankelijk onderzoek naar doen, waar ik naar uitkijk."

Niks over riskante AI-geruchten

Bij vragen over het mysterieuze project Q blijven zijn lippen net zo stijf op elkaar. Volgens geruchten werd Altman ontslagen wegens een meningsverschil over een revolutionaire stap die het bedrijf bijna gaat maken bij een nieuwe AI, die veel ethische en morele dilemma's met zich meebrengt.

"Geen commentaar over dat spijtige lek", aldus Altman. "Maar we zeggen al lange tijd dat de ontwikkeling van deze technologie snel zal gaan en we verwachten hard te werken om deze zowel veilig als gunstig te maken."