©Unsplash

NPO Start-app werkt niet op je TV? Het is geen storing, dit is er aan de hand

NPO Start-app werkt niet op je TV? Het is geen storing, dit is er aan de hand

3 december 2023 om 19:55

Bij sommige kijkers werkt de NPO Start-app op hun smart-tv sinds dit weekend niet meer. Dat komt door de overgang van de NPO naar een nieuwe app. Oudere tv's worden niet langer ondersteund. Er zijn wel alternatieve manieren om NPO Start te casten naar je televisie.

Sinds vrijdag 1 december is de overgang naar de nieuwe NPO-app volledig ingegaan. Sindsdien krijgen sommige mensen op hun smart-tv de melding dat ze 'geblokkeerd zijn' als ze NPO Start openen. Daar zijn volgens de klantenservice van de NPO meerdere redenen voor. Op LG-tv's was de situatie tijdelijk, want inmiddels is de NPO Start-app voor LG weer beschikbaar. Op recente Samsung-tv's moet je de nieuwe app downloaden en installeren om NPO Start weer te kunnen gebruiken.

Niet meer voor oudere smart-tv's

Maar oudere Samsung-tv’s worden sinds 1 december niet meer ondersteund met een eigen native app. Dat is een app die speciaal voor dat type tv is ontwikkeld. De NPO heeft de ondersteuning voor oudere native-apps laten vallen uit 'kostenoverwegingen'. Naast bepaalde Samsung-modellen zijn ook de native NPO Start-apps verdwenen voor tv’s van Philips, Sony, Hisense, Panasonic, Loewe en HBBTV. 

Alle televisies met Android TV blijven ondersteuning krijgen, maar dat wil niet zeggen dat de nieuwe app op jouw tv altijd blijft werken. "Het gaat bij Android om een breed scala aan apparaten. We kunnen daarom niet voor elk type device de garantie geven dat de nieuwe app beschikbaar blijft."

Casten naar je tv via site of app

Gebruikers kunnen als alternatief de site of mobiele apps van NPO Start casten naar hun smart-tv, bijvoorbeeld via Chromecast. Dat kan momenteel wel met de Android-app, maar tijdelijk niet met de iOS-app. 

"De optie om te casten vanuit de iOS app van NPO start is tijdelijk niet mogelijk. We begrijpen dat het vervelend is dat deze functionaliteit ontbreekt en we doen ons uiterste best om deze functionaliteit zo snel mogelijk weer toe te voegen", aldus de NPO. Het casten vanuit de website via AirPlay zou wel moeten werken.

Apple TV-app niet compleet

De NPO Start-apps op sommige apparaten, waaronder Apple TV, zijn momenteel nog niet compleet. Zo is inloggen in NPO Plus, live kijken en zoeken tijdelijk niet mogelijk in de nieuwe tvOS-app voor Apple TV. Dit komt doordat de uitrol stapsgewijs gaat.

"Om grip te houden en er zeker van te zijn dat elke toepassing een stabiele basis heeft, doen we niet alles tegelijk. We voeren de vernieuwing gefaseerd door. Eerst de website, dan de Android-app en Android TV, dan de iOS-app, dan de settopboxen van KPN en Ziggo en tot slot Apple TV."

Ontbrekende zaken als het aanmaken van favorieten, het doorkijken naar volgende afleveringen en het kindprofiel komen 'binnen afzienbare tijd' terug. 

Lees meer nieuws over streamingdiensten.