NPO Start vernieuwt site en app: sneller, persoonlijker en zonder haperingen

©Unsplash

nieuwe vernieuwde site app npo start npo plus sneller zonder haperingen
18 oktober 2023 om 11:32

Op NPO Start kan elke Nederlander gratis of betaald naar programma's van de NPO kijken. De site en apps hadden echter nog weleens kuren, die bij een totaal vernieuwde versie opgelost moeten zijn.

Het vernieuwde NPO Start wordt vanaf volgende week uitgerold op de website van de NPO. Daarna volgen de mobiele apps en als laatste de apps voor smart tv's en kastjes zoals de Apple TV. De vernieuwde site is nu alvast te proberen op nieuwestart.npo.nl. Die versie vervangt volgende week dus het huidige npostart.nl.

Wat meteen opvalt is het vernieuwde uiterlijk: blauw met oranje accenten. Programma's en serie worden in de vorm van rechtopstaande kaartjes weergegeven. En wie inlogt krijgt vooraan ook als gratis gebruiker van NPO Start een gepersonaliseerd kijkaanbod, gebaseerd op eerder kijkgedrag. Ook is het simpeler geworden: de Gids en het tabje live zijn nu samengevoegd. In de Gids zie je gewoon de planning, maar alle programma's die nu aan de gang zijn, kun je meteen live bekijken.

Stabieler, met minder haperingen

Misschien nog belangrijker: de player van NPO Start is vernieuwd. De achterliggende technologie is helemaal nieuw en dat moet ervoor zorgen dat video's sneller starten, met minder haperingen spelen en beter onthouden waar in een aflevering je gebleven bent – zolang je bent ingelogd.

Daarnaast is de zoekfunctie verbeterd. Het kon nog weleens gebeuren dat je een recent programma zocht, en dan als eerste resultaat iets uit 2015 kreeg, of iets totaal anders met toevallig dat steekwoord. Dat zou nu slimmer moeten zijn, met bovenaan eerst programma's waarvan de titel overeenkomt met je zoekopdracht. Er zit voortaan een vaste sortering in de resultaten.

NPO Plus ook vernieuwd

Met NPO Start wordt ook de betaalde versie NPO Plus vernieuwd. Abonnees betalen nog steeds 2,95 euro per maand, en kijken dan alle programma's van de NPO langer terug, zonder reclame en in een hogere beeldkwaliteit.

Let wel: het kindprofiel is tijdelijk niet beschikbaar in het nieuwe NPO Start. Dat wordt volgens de NPO zo snel mogelijk toegevoegd. "Tot die tijd kun je via ‘Ontdek’ onderaan in het overzicht ‘Omroepen’ de Zapp- of Zappelin-pagina’s met alle jeugdprogramma’s op één plek vinden", aldus de NPO.

Lees meer nieuws over streamingdiensten.