©Unsplash

Zonnepanelen zijn nu veel goedkoper: de terugverdientijd is opvallend kort

Zonnepanelen zijn nu veel goedkoper: de terugverdientijd is opvallend kort

4 december 2023 om 10:19
Laatste update: 4 december 2023 om 18:01

Zonnepanelen werden vorig jaar fors duurder vanwege de stijgende energiekosten. Nu liggen de prijzen weer op het oude normaal: eenderde lager dan vorig jaar.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft berekend dat een set van 10 zonnepanelen nu een aanschafprijs heeft van 5000 euro (zonder btw). Eind vorig jaar was dat nog 7500 euro. Daarmee komt de terugverdientijd van zonnepanelen nu op zes jaar, waar het met de prijzen van begin dit jaar nog acht jaar duurder om de panelen terug te verdienen.

Bij de kortere terugverdientijd is zelfs rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. Door die afbouw krijg je steeds minder geld voor het terugleveren van zonnestroom aan het stroomnet, op momenten dat je die zelf niet gebruikt. Sterker nog: op piekmomenten moet je soms zelfs gaan betalen voor het terugleveren: dat vooruitzicht is bedreigend voor wie nog zonnepanelen overweegt – maar volgens Milieu Centraal is dat niet nodig.

'Onzekerheid over salderen niet nodig'

"Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven", aldus Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal. "Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen. En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer. Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig."

Een investering in zonnepanelen levert volgens Milieu Centraal nu een rendement op vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. "Investeren in zonnepanelen is zowel voor het klimaat als voor de portemonnee een aantrekkelijke keuze, vooral door de lange levensduur. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee", aldus Stolk.

Zo rekent Milieu Centraal:

In de berekening van de terugverdientijd rekent Milieu Centraal voor 2024 met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur. Voor 2025-2040 hanteert zij een stoomprijs per jaar gebaseerd op prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gemiddeld is dat 25 cent. Ook gaat Milieu Centraal er van uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 10 cent per kilowattuur geldt. De aanschafprijs is gebaseerd op de kostenkentallen energiebesparende maatregelen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.