© K2 Systems

Deze Zwitserse muur voorziet 52 huishoudens van stroom

Deze Zwitserse muur voorziet 52 huishoudens van stroom

04-12-2023 16:48 Laatste update: 19:03

Een Zwitserse provincie heeft een muur langs de snelweg laten volhangen met zonnepanelen, waardoor tientallen huizen van stroom worden voorzien.

Het stukje muur is volgeplakt met 756 zonnepanelen, die samen 325 Kw aan stroom opwekken - zo’n 23.000 Kwh per jaar. Volgens de bouwers is dat voldoende om 52 huisouden in het land van stroom te voorzien.

De panelen zijn een project van de provincie, die de opgewekte stroom levert aan het netwerk van een Zwitserse energiemaatschappij. Die betalen de provincie vervolgens een terugleververgoeding. De provincie wil voor 35 procent 40 procent van zijn eigen elektriciteit opwekken.

Het systeem zou tijdens de winter buitengewoon veel stroom moeten genereren, omdat de laaghangende zon dan goed ervoor hangt. Omdat de panelen vlak bij de weg hangen, zijn ze op speciale wijze geanodiseerd om mogelijke schade te voorkomen.

'Grote potentie'

In Nederland stelde Rijkswaterstaat in 2021 dat er 'grote potentie is voor het opwekken van energie langs snelwegen'. Daarbij werd gekeken naar bijvoorbeeld lege velden tussen weghelften, waar veel plek is om panelen neer te leggen.

Het Zwitserse idee zal in Nederland wellicht minder vaak van pas komen: door het vlakke landschap hebben we weinig hoge muren langs wegen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.