©Realme

Deze telefoon gebruik je zonder 'm aan te raken - hoe handig is dat?

Deze telefoon gebruik je zonder 'm aan te raken - hoe handig is dat?

7 december 2023 om 21:47
Laatste update: 7 december 2023 om 21:47

Het ontgrendelen van een telefoon gaat meestal via een vingerafdruk of via gezichtsherkenning. De nieuwe Realme GT5 Pro, een betaalbare smartphone, kun je unlocken door simpelweg je hand in de lucht te steken. Ook kun je allerlei functies met handgebaren bedienen. Wat is er allemaal mogelijk?

Vorige maand deed de AI Pin met zijn besturing via handgebaren al een dappere poging om de smartphone te vervangen. Deze nieuwe Realme GT5 Pro doet het weer anders en probeert het beste van beide werelden te zijn. Zo kun je je hand opsteken om de telefoon te ontgrendelen en kun je andere functies gebruiken met praktische gebaren.

Handig voor als je bijvoorbeeld net je band hebt vervangen of net knoflook hebt gesneden en toch even iets wilt opzoeken. En als je toch liever je ouderwetse duim gebruikt, dan heeft het toestel ook nog de vertrouwde vingerafdrukscanner.

Veilige handgebaren

Realme beweert daarnaast dat zijn handontgrendeling sneller is dan gezichtsherkenning, vooral dankzij kunstmatige intelligentie dat getraind is op wel meer dan 10.000 modellen. Bovendien zou het mechanisme zeer grondige tests hebben doorstaan (10 miljoen, om precies te zijn) om eventuele hacks onmogelijk te maken. Blijkbaar zijn onze handen net zo uniek als onze vingerafdruk of ons gezicht en dat zorgt dus telkens voor een unieke meting.

Gebarentaal voor telefoons

Als je een lijst met recente apps wilt openen, dan gebruik je gewoon een knijpbeweging. Van daaruit kun je zachtjes naar links of rechts vegen om door je apps te bladeren. Houd je je wijsvinger omhoog, dan activeer je de cursorbesturing en als je dan boven een bepaalde plaats blijft hangen, dan simuleert dat een klik.

Wil je een schermafbeelding maken? Daarvoor steek je drie vingers in de lucht en beweeg je je hand heen en weer. Wil je een stap terug, dan wijs je gewoon met je duim. Draai je handpalm om voor het terugkeren naar het startscherm of beweeg naar je telefoon toe om het scherm uit te schakelen.

Specs

Geen zorgen, als je die handgebaren niet allemaal kunt onthouden, kun je ook gewoon nog met het toestel overweg op de normale manier. En dat is misschien zelfs sneller. Aan de specs zal het in ieder geval niet liggen. Het toestel is uitgerust met de nieuwste Snapdragon 8 Gen 3-processor van Qualcomm, maakt gebruik van een 6,78-inch gebogen AMOLED-scherm, en wordt geleverd met een batterij van 5400 mAh die 100W snelladen ondersteunt (in 12 minuten voor de helft opgeladen) of 50W draadloos laden.

Daarnaast beschikt hij over USB-C 3.2, NFC, dubbele speakers en infraroodafstandsbediening. Tot slot kan hij ook wel tegen wat (vloei)stof dankzij de IP64-classificatie. De telefoon heeft verder een 50-megapixel camera en een 8-megapixel ultragroothoekcamera.

Prijzen

De telefoon is voor de specs gunstig geprijsd. Zo heb je al een GT5 Pro voor omgerekend 425 euro (in China dan). Daarvoor krijg je een model met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Betaal je 125 euro meer, dan krijg je een model met 16 GB RAM en 1 TB aan opslag. Hij komt in de kleuren zwart, oranje of goud.

Momenteel is de smartphone nog alleen verkrijgbaar in China, maar mogelijk komt hij binnenkort onze kant uit. Dat gold onlangs wel voor de Realme GT2 Pro.

Lees meer smartphone-nieuws.