xiaomi ar bril glass
'Dit is de toekomst'

Xiaomi onthult slimme bril met bediening via handgebaren

27 februari 2023 om 12:42
Laatste update: 27 februari 2023 om 13:25

De Chinese gadgetfabrikant Xiaomi heeft een nieuwe bril voor augmented reality (AR) gepresenteerd die lijkt op een fors uitgevallen zonnebril. De gadget toont digitale beelden over de echte wereld.

De nieuwe bril heet de Wireless AR Glass Discovery Edition en is onthuld tijdens de telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona. De bril werkt draadloos samen met geschikte smartphones en gebruikt dezelfde Snapdragon XR2 Gen 1-chip als de VR-bril Quest Pro van Facebook-moederbedrijf Meta.

De Xiaomi-bril weegt 126 gram. Dat 'lichte' gewicht is volgens de fabrikant mogelijk door het gebruik van een magnesium-titaniumlegering en onderdelen van koolstofvezel. Ook heeft Xiaomi een lichte silicium-zuurstof-batterij voor de bril ontwikkeld.

De bril heeft twee micro-oled-schermen, waarvan de exacte resolutie niet bekend is gemaakt. Wel zegt Xiaomi dat de drager geen afzonderlijke pixels zou kunnen zien. De maximale helderheid van de schermpjes is 1200 nits. Dankzij elektrochrome lenzen kan de bril automatisch dimmen als de gebruiker zich op de virtuele wereld moet concentreren.

Herkenning handgebaren

De bril is behalve via een smartphone ook te bedienen via herkenning van handgebaren. Een kleine camera in de bril herkent volgens Xiaomi 'de gewrichten van de binnenste vingers'. Zo kunnen gebruikers in de lucht vegen of tikken om te bladeren of iets aan te klikken. Ook kunnen ze door met hun duim over hun wijsvinger te schuiven apps starten of verlaten.

Dit soort toepassingen toont volgens Xiaomi 'een van de richtingen die interactie tussen mens en computer in de toekomst zal inslaan'.

De Xiaomi-bril op de MWC-beurs in Barcelona.

Als 'draagbaar scherm' gebruiken

De Xiaomi AR Glass is draadloos te koppelen aan smartphones die het Snapdragon Spaces-platform ondersteunen, zoals de nieuwe Xiaomi 13-telefoons. De reactietijd bij de draadloze koppeling is volgens Xiaomi vergelijkbaar met bedrade oplossingen.

De bril ondersteunt ook apps als YouTube en TikTok, waardoor het apparaat als 'een draagbaar scherm' is te gebruiken. AR-apps kunnen objecten in de omgeving tonen en de bril moet gaan samenwerken met andere slimme apparaten in huis. Zo kunnen smart-tv's hun beelden naar de bril sturen als gebruikers ergens anders verder willen kijken.

Wanneer de bril op de markt komt, en wat hij gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt.

AR-brillen van Apple en Meta op komst

Andere grote techfabrikanten zijn ook bezig met het ontwikkelen van soortgelijke AR-brillen, zoals Meta, Oppo en Google.

Apple werkt ook al jaren aan brillen voor 'mixed reality' en zou zijn eerste exemplaar in juni willen presenteren.

Luister ook: