©DALL-E

Deze 200 meter hoge zonnetoren zorgt overdag én 's nachts voor energie

Deze 200 meter hoge zonnetoren zorgt overdag én 's nachts voor energie

8 december 2023 om 16:48
Laatste update: 10 december 2023 om 12:39

Een nieuw ontwerp voor een zonnetoren kan niet alleen overdag, maar ook 's nachts voor groene energie zorgen.

Het idee van de 'twin technology solar systeem' (TTSS) komt van onderzoekers uit Jordanië en Qatar. Zij beloven dat deze toren meer dan twee keer zoveel energie opwekt dan een standaard zonnetoren, die in beide landen al worden ingezet in de altijd hete woestijnen.

Met zo'n bouwwerk wordt lucht opgewarmd via een cirkelvormig dak. In het midden staat een hoge toren, waar de verwarmde lucht in opstijgt. Via windturbines wordt deze continue opwaartse luchtstroom vervolgens omgezet in energie.

De TTSS voegt daar een extra schoorsteen aan toe. Als de lucht de bovenkant van de toren bereikt, wordt het gekoeld via watermist en zakt de lucht in een aparte ring van de toren langs extra turbines.

Vooral voor woestijnen

Het ontwerp werkt vooral goed in droge woestijnen, waar de zon de hele dag door op de toren schijnt. In ideale omstandigheden wekt zo'n toren 753 megawattuur per jaar op. Dat is 2,14 keer zoveel energie als zonnetorens die alleen met stijgende lucht werken.

Een nadeel kan zijn dat het in droge gebieden, waar de toren het beste werkt, lastig kan zijn om voor genoeg water te zorgen. Ook hebben de onderzoekers nog geen helder kostenplaatje voor de toren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.