©Signify

Dit is de beste slimme kerstverlichting - van Philips Hue tot IKEA

Dit is de beste slimme kerstverlichting - van Philips Hue tot IKEA

08-12-2023 22:54 Laatste update: 09-12-2023 13:13

Ouderwetse kerstverlichting is leuk en aardig, maar om je smart home echt compleet te maken, wil je toch eigenlijk slimme kerstverlichting hebben. Met kleurtjes, effecten, scènes en dimbaarheid.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we dat 'beste' op onze ervaring en onze smaak. Dit keer: slimme kerstverlichting.

De Sint is het land uit, de kerstboom kan opgetuigd worden. En dan wil je niet elke dag op je knieën zoeken naar het knopje van de stekkerdoos, dan wil je smart home-magie in je boom. Gelukkig zijn er inmiddels verschillende opties beschikbaar, in verschillende prijsklassen met verschillende mogelijkheden. Dit vinden wij vier aanraders, plus een tip.

Philips Hue Festavia

De premium keuze, zoals meestal met de lampen van Philips Hue. Wat duurder, maar daarvoor krijg je ook uitstekende lampjes: simpel in gebruik, breed ondersteund en met prachtige kleuren en effecten. Je kan bijvoorbeeld twinkelende of pulserende effecten door de lampjes laten gaan, of ze laten meebewegen met je muziek.

Ook kan je de lampen laten meedoen in de rest van je Hue-setup, en zo van kleur, lichttint en helderheid laten veranderen. Ook kun je een gradient door de lampjes laten lopen, zodat lampjes onderin de boom bijvoorbeeld groen zijn, bovenin rood en daartussen overlopen. Je kan delen van het snoer afzonderlijk instellen, niet elk lampje.

De nieuwste versie van Hue Festavia is geschikt voor zowel binnen als buiten, en Hue spoort gebruikers aan de lampjes het hele jaar te gebruiken. Dat mag ook wel, want het blijkt na de kerst niet mogelijk om de lichtslinger te verbergen in de Hue-app. Ook is de prijs vrij hoog: 120 euro voor 8 meter met 100 lampjes, 220 euro voor 20 meter met 250 lampjes en 260 euro voor 40 meter met 500 lampjes.

Nanoleaf Matter Smart Holiday String Lights

Deze Nanoleaf-lampjes werken net als die van Hue met Matter, dus zeer brede ondersteuning. Anders dan bij Hue heb je voor die Matter-ondersteuning geen Hue Bridge nodig, dus als je nog geen Hue-lampen hebt, is dit ongeacht je smart home-systeem en goeie keuze. Net als bij Hue zijn er allerlei effecten mogelijk, bovendien is elk lampje aan het snoer afzonderlijk aan te sturen.

Wil je makkelijk aan de slag, dan moet je toch in de app van Nanoleaf zelf zijn. Daar kun je terecht voor een handvol standaardeffecten en honderden anderen die gebruikers hebben gedeeld – maar dat wordt al snel ingewikkeld handwerk, omdat een gedownload effect niet precies weet waar welk lampje is: dat moet je met de hand instellen. Er is ook een ingebouwde microfoon, zodat de lampen zonder veel moeite kunnen meedoen met de muziek. Het lichtsnoer van Nanoleaf is wel alleen geschikt voor binnen, niet voor buiten. Bij Nanoleaf krijg je wel meer licht voor je geld: 120 euro voor 20 meter met 250 lampjes – nu tijdelijk zelfs 99 euro.

Govee Curtain Lights

Ook dit snoer bevat afzonderlijk aan te sturen lampjes. Zo kun je precies het resultaat krijgen dat je wil, al kost dat wel een hoop handwerk. De lampjes van Govee zijn zeer fel en zowel binnen als buiten te gebruiken. Waar de lampjes van Hue en Nanoleaf een soort subtiele gloed produceren, gaat Govee voor dat klassieke, fel-schitterende kerstlampje.

De effecten zijn via de Govee-app dledus uitgebreid instelbaar. Daarna kan je het in- en uitschakelen regelen via Google Home, verdere integratie met smart home-systemen hebben de lampjes van Govee niet. Ander opvallend punt: het snoer is transparant-wit, wat de lampjes wat minder geschikt maakt voor je groene kerstboom – maar wel voor andere plekken, of voor in je besneeuwde kunstboom. Of als gordijn, zoals de lampjes worden aangeprezen. Je krijgt in ieder geval een heleboel lampjes: 520 in totaal, verdeeld over vijf snoeren van 2 meter, voor 159 euro – maar nu in de aanbieding voor 99 euro.

Twinkly kerstverlichting

Ook deze lampjes zijn individueel aanstuurbaar, zodat je unieke effecten kan instellen – zolang je daar wat tijd in steekt. Bij Twinkly doe je dat met de bijbehorende app, door een foto te maken van je lampjes zodra je ze in de boom hebt gestopt. Je maakt een foto, en daarna wordt elk lampje door de app herkend en kan je die dus individueel instellen. Bij een snoer van 250 lampjes is dat even pielen, maar dan heb je ook wat unieks.

Die scènes zijn helaas wel alleen te regelen en in te schakelen vanuit de Twinkly-app. Er is integratie met Apple HomeKit en Google Home, maar die beperkt zich tot aan-uit. Twinkly moet het vooral hebben van die extreme instelbaarheid, het ruime aanbod en de prijs. Met snoeren van 8 meter met 100 lampjes voor rond de 50 euro is dit de goedkoopste slimme optie in deze lijst. Of wat dacht je van 32 meter met 400 lampjes voor 118 euro? Ook zijn er leuke kaarsvormige lampjes, 6 meter met 200 lampjes voor 70 euro.

Alternatief: slimme stekkers

Ben je prima tevreden met je klassieke kerstverlichting, maar wil je net een stapje slimmer? Dan is een slimme stekker een fijn hulpje. Steek je stekkerdoos in zo'n smart plug en je hoeft in ieder geval niet meer op je knieën onder de boom. Je kan de stekker gewoon toevoegen aan je reguliere scènes, zodat de boom makkelijk aan en uit gaat. Dat is dan ook wel alles: dimmen en effecten zitten er dan natuurlijk niet in.

De betrouwbare optie is ook weer van Hue: die smart plug kost zo'n 28 euro per stuk. De TRÅDFRI van IKEA werkt ook met de Philips Hue Bridge, en kost maar een tientje. Voor 89 euro heb je ook nog de Eve Energy Strip, een slimme stekkerdoos met plek voor 3 stekkers.

Meer gadgets die we aanraden: kijk bij Bright Stuff.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.