© Weilan

Deze schattige robothond kan stiekem ook je huis bewaken

Deze schattige robothond kan stiekem ook je huis bewaken

09-12-2023 15:52 Laatste update: 16:17

De nieuwste robothond van het Chinese merk Weiland ziet er guitig uit. Zo is hij voorzien van oren, een snuit en een kwispelende staart. Het schattige ontwerp moet volgens de makers de kloof tussen robots en mensen verkleinen. Maar dit is geen speelgoed: de robothond kan autonoom rondlopen en dankzij sensoren kun je er op afstand je huis mee bewaken.

De BabyAlpha is een nieuwe versie van de robothond van Weilan. De vorige, de AlphaDog, had alleen een romp en vier poten, maar deze nieuwe versie lijkt al een stuk meer op een hond, mede dankzij zijn oortjes. De robot is bedacht als een gezelschapsdier voor in een gezin: een unicum, volgens Weilan.

De robothond kan dan ook menselijke taal verstaan (Engels en Chinees) en empathie tonen, maar kan net zoals een echte hond niet antwoorden op vragen. Wel kan de BabyAlpha gebruikt worden om te videobellen, zodat kinderen thuis bijvoorbeeld contact kunnen houden met hun ouders.

Autonoom rondlopen

Er zit behoorlijk wat technologie in het beestje. De hond draait bijvoorbeeld op een eigen besturingssysteem genaamd AgentOS. Verder is er Bluetooth en WiFi aanwezig, maar ook 4G, zodat hij op afstand te bedienen is.

De robot kan bovendien volledig autonoom rondlopen in huis. Er zitten daarom ook veel sensoren in de hond, zoals een infraroodsensor, millimeter wave radar, 360 graden lidar, en een multi-time-of-flight-radar. Die laatste technologie ken je misschien nog van de Face ID-camera in de iPhone. De robothond heeft ook meerdere microfoons en temperatuur- en vochtigheidsdetectie ingebouwd. 

De BabyAlpha kan volgens de fabrikant binnenshuis dienst doen als een virtuele bewaker, omdat het op basis van de sensoren ook verdachte situaties zou kunnen herkennen. 

Wat kost dat?

De robot heeft een prijs van 1300 dollar, maar is momenteel niet in Nederland verkrijgbaar. We moeten het voorlopig dus nog even doen met onze echte trouwe viervoeters. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.

De vorige AlphaDog had slechts een romp en poten.