Dit is je nieuwe reisleider: robothond Spot

©Boston Dynamics

robothond robot hond boston dynamics spot reisleider gids tour guide
26 oktober 2023 om 18:37

De bekende robothond van Boston Dynamics kan nu meer dan rennen, dansen en springen: Spot kan je nu ook rondleiden en vragen beantwoorden. Het bedrijf heeft Spot uitgerust met ChatGPT, en de robot voorzien van ogen, een snor, een hoedje, en meerdere persoonlijkheden.

Boston Dynamics heeft een nieuwe toepassing van zijn robothond Spot aangekondigd: reisleider. Spot kan je langs interessante plekken leiden en vervolgens er iets over vertellen, om daarna de groep te verzoeken om weer mee te lopen. "Volg mij, heren."

De spraakfunctie van Spot werkt via de ChatGPT API van OpenAI. De grijper van de robot beweegt mee als een mond, zodat het lijkt alsof Spot praat.

Persoonlijkheden

Bij het bepalen van wat hij moet zeggen, gebruikt Spot niet alleen wat hij hoort maar ook de beelden van zijn ingebouwde camera’s. Boston Dynamics heeft de robot-tourguide verschillende persoonlijkheden gegeven, zoals een butler, een tiener, een archeoloog uit de jaren twintig en een Shakespeariaanse tijdreiziger. Een bestaande functie van Spot komt ook van pas tijdens rondleidingen: hij kan zelf deuren openen.

Bij het testen van Spot als reisleider stuitte het bedrijf wel op bekende problemen met de grote AI-taalmodellen: die verzinnen soms dingen. Zo dacht het AI-model dat de collega-robot van Spot, Stretch, was gemaakt voor yoga, terwijl het eigenlijk een robot is die dozen kan verplaatsen.

Kijk ook de video van Boston Dynamics:

Lees meer tech-nieuws.