© Retroid

De Retroid Pocket 4 draait je oude PS2- en GameCube-games - mag dat wel?

De Retroid Pocket 4 draait je oude PS2- en GameCube-games - mag dat wel?

11 december 2023 om 15:12
Laatste update: 11 december 2023 om 16:33

Het Chinese Retroid heeft twee nieuwe handhelds aangekondigd: de Retroid Pocket 4 en 4 Pro zijn Android-handhelds waar je alles op kunt installeren, waardoor je zowel moderne smartphonegames als oude emulatietitels kunt spelen.

Afgelopen jaren is een markt voor dit soort open gaminghandhelds opgebloeid in China. De Retroid Pocket 3 is daarbij lieveling van experts, geprezen om zijn krachtige hardware en aantrekkelijke prijskaartje. Twee punten die bij de opvolger intact zijn gebleven.

De nieuwe Pocket 4 en 4 Pro zien er hetzelfde uit als zijn voorganger, maar dan met een sterkere chip. Voor het basismodel betaal je 149 dollar, terwijl de duurdere Pro met de sterkste processor 199 dollar kost. Daarmee ligt de prijs rond wat Nintendo vraagt voor een Switch Lite.

Retroid speelt met de kleuropties in op de nostalgie van gamers. De grijze modellen hebben dezelfde kleur knoppen als de oude Super Nintendo, terwijl de transparante modellen erg lijken op beruchte 'Funtastic'-kleuren van de Nintendo 64.

PlayStation 2 en GameCube

Hoogstwaarschijnlijk zijn beide apparaten krachtig genoeg om oude games voor de PlayStation 2 en GameCube af te spelen met behulp van een zogeheten emulator. Daar ligt ook meteen het pijnpunt bij dit apparaat. Zo’n emulator is legaal om te gebruiken, maar het bemachtigen van die oude games kan lastiger zijn. Het internet staat vol met ROM-bestanden, maar strikt gezien is het downloaden daarvan illegaal. 

Je kunt proberen oude titels te digitaliseren met een DVD-lezer en zo een legale bibliotheek voor de handheld aan te leggen. Bij PlayStation 2-games best makkelijk, maar bij de GameCube een gedoe door de gekke kleine schijfjes die daarbij werden gebruikt. En wie oude catridges voor de Game Boy, Super Nintendo of Mega Drive wil omzetten heeft daar zeer gespecialiseerde apparatuur voor nodig.

Genshin Impact en Game Pass

Gelukkig kunnen de nieuwe Pockets ook een hoop wat juridisch minder in twijfel wordt getrokken. Via de Play Store kun je populaire Android-games zoals Genshin Impact er op zetten, die je makkelijk met de fysieke knoppen kunt bedienen. Een streamingdienst als Game Pass laat je zelfs Xbox-spellen naar het apparaat streamen, of je kunt je PlayStation-games spelen via Remote Play.

Details over de Retroid Pocket 4 en 4 Pro zijn op het moment nog wel schaars: we weten de gebruikte chips en prijzen, maar de verkoopdatum is bijvoorbeeld nog niet bekend. Die zal waarschijnlijk ergens in de komende weken worden bekendgemaakt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.