Deze keramische tegels kunnen energie besparen - met dank aan kevers

©City Universiteit van Hong Kong

Deze keramische tegels kunnen energie besparen - met dank aan kevers
11 december 2023 om 18:32

Wetenschappers van de City Universiteit van Hong Kong hebben verkoelende keramische tegels ontwikkeld. De tegels bootsen de witheid van de Cyphochilus-kever na om warmte af te voeren. Daardoor kan in warme landen het gebruik van airconditioning verminderd worden, omdat het huis door de tegels koeler blijft.

De koele keramische tegels kunnen warmte afstoten in twee lichtbronnen, namelijk het zonnebereik, dat afkomstig is van de zon, en het midden-infrarood bereik. De tegels reflecteren veel licht om de opwarming door zonlicht te minimaliseren, terwijl ze in het midden-infrarood bereik veel warmte afgeven, wat helpt om het materiaal af te koelen.

De onderzoekers uit Hong Kong hebben ook aluminiumoxide toegevoegd aan de koelende keramische tegels. Dat zorgt ervoor dat de tegels niet gemakkelijk zonlicht absorberen, wat ook bijdraagt aan het afkoelen van een ruimte.

De tegels kunnen 99,6 procent van de zonnereflectie tegenhouden. In het midden-infrarood bereik zenden de koel keramische tegels thermische warmtestraling uit, met een hoge thermische emissie van 96,5 procent. Zo komt er bijna niets van warmte door de tegels heen.

Witter dan wit 

De onderzoekers van de City Universiteit van Hong Kong reproduceren de kleur van de Cyphochilus-kever, die een eigenschap heeft die bekendstaat als bio-witheid, wat betekent dat het insect erg wit lijkt.

Witte verf wordt al veel gebruikt om huizen te verkoelen, maar de Bio-witheid van de kever in combinatie met de keramiek kan ervoor zorgen dat de huizen nog veel koeler worden.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op onze nieuwsbrief.