iPhones en Macs nu ook in Nederland zelf te repareren

©Apple

iPhones en Macs nu ook in Nederland zelf te repareren
13 december om 13:00

Apple rolt zijn programma voor zelfreparatie nu ook uit naar Nederland. Wie dat wil, kan nu bij Apple onderdelen kopen en materiaal huren om zelf recente iPhones en Macs zelf te repareren.

Eind 2021 kwam Apple met zijn Self Service Repair-programma. Een jaar geleden kwamen de eerste Europese landen erbij, in Nederland moesten we wat langer wachten. Nu zijn wij ook aan de beurt: het zelfreparatieprogramma van Apple is nu ook volledig in Nederland te gebruiken. Dat betekent dat Nederlanders die dat willen, zelf hun iPhone of Mac kunnen repareren met officiële Apple-onderdelen en gereedschappen en met dezelfde handleidingen die Apple intern ook gebruikt – vertaald naar het Nederlands.

Mede die juiste vertaling zorgde er volgens Apple voor dat de uitrol van het reparatieprogramma niet direct wereldwijd is gedaan. Apple zegt te willen dat zelf-reparateurs net zo tevreden zijn als klanten die hun apparaten laten repareren door Apple, een geautoriseerde reparateur of een extern bedrijf. In de landen waar zelfreparatie al beschikbaar was, is de reactie van doe-het-zelf-klanten volgens Apple positief.

Zelf doen alsnog het minst populair

Het zelf repareren van iPhones en Macs is volgens Apple in aantallen de minst populaire optie, zonder die aantallen te noemen. Veruit de meeste mensen geven zo'n reparatie blijkbaar liever uit handen. Toch was de roep om zo'n programma de afgelopen jaren groot. Voorstanders van zelf-reparatie stellen dat dergelijke producten langer meegaan en voor een eerlijkere prijs te repareren zijn – ook al doe je dat misschien niet persoonlijk. Door de optie te bieden, met mogelijkheden en prijs erbij, hebben consumenten meer keuze. De politiek probeert zich ook hard te maken voor het 'recht op reparatie', zodat klanten bij defecten buiten de garantie niet alleen maar zijn aangewezen op de fabrikant.

Apple stelt ook dat er intern voortdurend wordt gekeken naar de juiste balans tussen enerzijds repareerbaarheid van apparaten en anderzijds zaken als valbestendigheid en waterdichtheid. Vaak staan die zaken haaks op elkaar: wat makkelijk uit elkaar te schroeven is, valt ook makkelijker uit elkaar. Daarom stelt het bedrijf ook die specialistische gereedschappen beschikbaar voor reparatie. Wie bijvoorbeeld zelf het scherm van een iPhone vervangt, kan via Apple een soort pers huren die het scherm met precies de juiste hoeveelheid druk terugduwt, zodat het niet breekt maar ook niet loszit.

Ook de nieuwste iPhones doen nu mee

De lijst met apparaten die Apple-gebruikers zelf kunnen repareren, is nu uitgebreid tot in totaal 35 apparaten. Bij iPhones zijn nu ook de de nieuwste modellen toegevoegd: de iPhone 15 en 15 Plus en de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Ook de drie voorgaande series zijn zelf te repareren: dat maakt de iPhone 12-lijn de oudste reeks die onder het programma valt.

Op het gebied van Macs zijn nieuwere Macs met M2-chip toegevoegd. Alleen de Macs met Apple's eigen chip vallen onder het Self Service Repair-programma, met eerder al MacBooks, Mac mini's en iMacs met M1-chip, en nu ook bijvoorbeeld de nieuwste 15-inch MacBook Air met M2-chip, de Mac Pro's en de MacBook Pro's van begin dit jaar: Macs met M3-chip vallen nog niet onder het reparatieprogramma.

Naast Nederland worden nog 24 extra landen toegevoegd aan het programma, waarmee het totaal nu op 33 landen komt, in 24 talen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.