©Unsplash

Tesla roept 2 miljoen auto’s terug om defecte autopilot

Tesla roept twee miljoen auto’s terug om defecte autopilot

13 december 2023 om 16:23
Laatste update: 13 december 2023 om 16:24

Tesla roept meer dan twee miljoen voertuigen terug om een defect in het autopilotsysteem te repareren dat ervoor moet zorgen dat bestuurders opletten wanneer ze Autopilot gebruiken.

De terugroepactie komt na een twee jaar durend onderzoek door Amerikaanse toezichthouders naar de veiligheid van zelfrijdende auto's. Reden was een reeks ongevallen waarbij het deels geautomatiseerde Autopilot-systeem in gebruik was, waarvan sommigen een dodelijke afloop hadden.

Autopilot kan automatisch sturen, gas geven en remmen in een rijstrook, maar is een hulpsysteem voor de bestuurder en kan ondanks zijn naam niet zelf rijden. Onderzoek door de National Highway Traffic Safety Administration heeft uitgewezen dat het controlesysteem makkelijk voor de gek te houden is, waardoor bestuurders dronken of zelfs op de achterbank konden zitten. “Dit kan leiden tot voorspelbaar misbruik van het systeem”, aldus de instantie.

Gemakkelijk te omzeilen

De terugroepactie heeft betrekking op bijna alle voertuigen die Tesla in de VS heeft verkocht sinds Autopilot eind 2015 is geactiveerd. Voorstanders van autoveiligheid roepen al jaren op tot strengere regulering van rijhulpsystemen, die voornamelijk moet detecteren of de bestuurder zijn handen aan het stuur heeft.

In het defectenrapport dat bij het veiligheidsagentschap is ingediend, meldt Tesla dat de controles van Autopilot "mogelijk niet voldoende zijn om misbruik door de bestuurder te voorkomen".

Tesla belooft een software-update uit te brengen die de problemen verhelpt.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.