©Unsplash

Tesla krijgt het steeds zwaarder door Zweedse stakingen: geen nummerplaten meer

Tesla krijgt het steeds zwaarder door Zweedse stakingen: geen nummerplaten meer

11 december 2023 om 13:43

Elon Musk's elektrische autobedrijf heeft een tegenslag gehad in de voortdurende strijd met de vakbonden van Zweden. Tesla’s krijgen voorlopig geen kentekenplaten in Scandinavië, waardoor Tesla voorlopig geen nieuwe auto’s uitleveren in het land.

De Zweedse vakbonden staken nu al een paar maanden tegen Tesla. Dat begon allemaal toen Tesla in oktober weigerde een collectieve arbeidsovereenkomst te sluiten met een groep Zweedse monteurs.

Om het Musk nog moeilijker te maken heeft het Zweedse postbedrijf PostNord’s een vracht van nummerborden tegengehouden. Dat doen de postbodes uit solidariteit met de stakende monteurs: Zweden heeft sterke vakbonden die elkaars acties vaak actief steunen.

Tesla reageerde door PostNord aan te klagen. Na een juridisch spel heeft de Zweedse rechtbank de vakbonden en PostNord voorlopig in het gelijk gesteld. PostNord-werknemers zijn vooralsnog niet verplicht kentekenplaten af te leveren als ze dat niet willen, al loopt er nog een hoger beroep.

Vakbonden ruzie

Sinds eind oktober staken 130 monteurs die bij vaktbond IF Metall zijn aangesloten. Dat leidde al tot solidariteitsstakingen van havenarbeiders die sinds 17 november hebben weigeren Tesla-auto’s uit te laden die per schip aankomen. Daarna verklaarden Zweedse elektriciens, schoonmakers, postbodes en minstens één fabrikant van auto-onderdelen dat ze de autofabrikant eveneens hun diensten zouden weigeren.

Het probleem van de georganiseerde arbeidsproblemen van Tesla lijkt zich ook te verspreiden. In Denemarken en Noorwegen zijn werknemers ook acties gestart tegen het autobedrijf als teken van solidariteit. Musk heeft in een recent interview gezegd dat hij niet blij is met de vakbonden. Het lijkt erop dat het gevoel wederzijds is.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.