©Unsplash

Apple maakt spionage door overheden via iPhone-meldingen moeilijker

Apple maakt spionage door overheden via iPhone-meldingen moeilijker

13 december 2023 om 23:47
Laatste update: 13 december 2023 om 23:51

Apple vereist voortaan van opsporingsinstanties een gerechtelijk bevel voordat het bedrijf details over de pushmeldingen van klanten overhandigt. 

Apple heeft zijn richtlijnen voor wetshandhavers deze week stilletjes aangepast, meldt Reuters. Dat deed de iPhone-maker nadat afgelopen week werd onthuld dat Apple en Google jarenlang details over pushberichten van apps hebben verstrekt aan overheden, nadat instanties die data hadden opgevraagd.

Apple heeft nu zijn beleid aangepast, waardoor huiszoekingsbevelen en rechterlijke bevelen voortaan vereist zijn om ‘de Apple ID die is gekoppeld aan’ een push-notificatie-token te verstrekken. Google had al langer een beleid waarbij gerechtelijke bevelen vereist zijn.

Meldingen bevatten gevoelige informatie

De inhoud van berichten is weliswaar versleuteld met encryptie, maar de meldingen van bijvoorbeeld nieuwe WhatsApp-berichten of binennkomende e-mails kunnen toch gevoelige informatie bevatten. Het gaat dan bijvoorbeeld om metadata over welke app een melding kreeg op welk moment en met welk gekoppeld account.  

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft het opvragen van gegevens over push-tokens gebruikt om te achterhalen welke apparaten een bepaalde verdachte in gebruik had. Niet alleen Amerikaanse overheden hebben data over pushmeldingen opgevraagd bij Apple en Google, ook buitenlandse instanties. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.