©Unsplash

'Apple wil NFC-chip openstellen voor contactloos betalen zonder Apple Pay'

'Apple wil NFC-chip openstellen voor contactloos betalen zonder Apple Pay'

12 december 2023 om 14:15

Wie nu contactloos wil betalen met een iPhone of Apple Watch, moet Apple Pay gebruiken. Je bank moet dan een deal met Apple hebben gesloten, en de EU vindt dat oneerlijk. Daarom zou Apple nu met een wijziging komen.

Apple hangt sinds vorig jaar een miljardenboete boven het hoofd, omdat Apple Pay gesloten is. Volgens de Europese Commissie misbruikt Apple zijn marktmacht door de NFC-chip in iPhones niet open te stellen voor andere bedrijven. Concurrent Google doet dat op Android bijvoorbeeld wel: daar hebben banken als ING en Rabobank een eigen draadloze betaalmethode in hun app, zonder dat zij Google Pay gebruiken.

Apple zou zo'n openstelling nu ook overwegen om de EU tevreden te stellen, meldt Reuters. Ingewijden stellen dat Apple zijn 'tap-and-go'-betaalsysteem zal 'openstellen voor rivalen'. Het lijkt er dus op dat Apple de toegang tot de NFC-chip niet meteen totaal openzet, zoals op Android het geval is.

De Europese Commissie en Apple wilden tegenover Reuters niet op het gerucht reageren. Het is niet duidelijk of straks alleen banken en betaaldiensten toegang krijgen tot de NFC-chip, of bijvoorbeeld ook ov-diensten. Ook is nog maar de vraag of Apple de snelknop voor Apple Pay ook openstelt voor contactloos betalen, of dat die gekoppeld blijft aan de eigen dienst.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.