© Pexels

Chinese EV's krijgen geen subsidie meer in Frankrijk - dus ook Tesla Model 3 niet

Chinese EV's krijgen geen subsidie meer in Frankrijk - dus ook Tesla Model 3 niet

14-12-2023 22:54 Laatste update: 15-12-2023 13:23

Frankrijk heeft nieuwe subsidieregels voor elektrische auto's aangekondigd. Zo'n 35 procent van de EV's die in het land verkocht worden, valt straks buiten de regeling. Voor in China geproduceerde EV's kun je geen aankoopsubsidie meer krijgen. Chinese merken krijgen het daardoor moeilijk in Frankrijk, maar ook de Tesla Model 3 is in Shanghai gemaakt en valt dus buiten de boot.

De nieuwe regels van Frankrijk verkiezen Europese EV’s boven in China geproduceerde stekkerauto's. Op Europese auto's is nu wel een flinke korting te krijgen, tot maximaal 7000 euro. De Tesla Model Y, die gemaakt wordt in Duitsland, is daardoor extra voordelig. Maar de toegankelijke Dacia Spring wordt nu in Frankrijk plots 5000 euro duurder, omdat die auto in China wordt geproduceerd. Voorheen ging wel een derde van het budget op aan de Franse subsidie van Chinese EV’s

Groene stroom bij productie

In de nieuwe regeling zijn ook regels vastgelegd over de hoeveelheid koolstofdioxide die mag worden uitgestoten bij de productie van de wagens. De Franse minister van financiën is blij: "We zullen niet langer de autoproductie die te veel CO2 uitstoot subsidiëren." Omdat Chinese auto’s veelal gemaakt worden met energie uit kolen, staan zij niet op de lijst. Andere auto’s van buiten Europa zijn nog wel te koop met de subsidieregeling. Zo is de Kia Niro uit Zuid-Korea nog gewoon met aankoopsubsidie verkrijgbaar.

Chinese merken zullen moeite hebben om in Frankrijk hun EV's aan de man te krijgen. Een woordvoerder van het Chinese automerk MG zegt tegen Reuters dat de nieuwe Franse regeling is 'ontworpen om ons uit te sluiten'. "Er zijn auto's die hun concurrentiekracht volledig zullen verliezen."

Nederlandse subsidie

In Nederland hebben we ook subsidies voor elektrische auto’s: 2950 euro voor een nieuwe EV, flink minder dan in Frankrijk dus. Alle regels daarover, kun je vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.