©Unsplash

Google vertelt de politie voortaan niet meer of jij vlakbij een misdaad was

Google vertelt de politie voortaan niet meer of jij vlakbij een misdaad was

15 december 2023 om 11:03

Google Maps verandert de manier waarop locatie-data van gebruikers worden opgeslagen. Voortaan op het apparaat zelf, zodat het voor het bedrijf onmogelijk wordt om erbij te komen – en dus ook voor de politie.

Standaard staat de locatie-geschiedenis van Google Maps uit, maar je kan die inschakelen. Dan houdt Maps op de achtergrond regelmatig bij waar je wanneer bent, zodat je dat voor jezelf naderhand precies kan terugzien. Tot nu toe bewaarde Google die gegevens online, en konden politie en andere overheden die bij Google opvragen. In geval van een misdrijf kon dan bijvoorbeeld achterhaald worden wie er in de buurt was. Dat gaat straks niet meer, bevestigt een Google-medewerker tegenover Forbes.

Door de gegevens alleen op het apparaat van de gebruiker op te slaan, kan Google er niet meer bij, kondigde het bedrijf eerder deze week aan. Dat maakt zogenoemde sleepnet-acties van de politie onmogelijk, zegt een werknemer van Google die anoniem wil blijven. Bij sleepnet-acties wordt Google onder het mom van opsporing gevraagd om alle locatiedata van personen rondom een misdrijf over te dragen. "De opslagplaats van ieders locatiegegevens die maanden of jaren teruggaan, was een gevaar, en Google probeert dat gevaar op te ruimen", zegt Jennifer Granick, een advocaat bij de American Civil Liberties Union, tegen Forbes.

Bepaalde locaties wissen

Wie overstapt naar een nieuw toestel, kan de locatiegegevens wel meenemen: die worden versleuteld online opgeslagen, zodat Google er ook niet bij kan. Voor wie de locatie-opslag voor het eerst aanzet, wordt de geschiedenis nu standaard maar 3 maanden bewaard en daarna verwijderd. Voorheen stond die instelling standaard op 18 maanden. Wie de gegevens langer wil bewaren, kan de periode automatisch aanpassen. Ook kan het automatisch verwijderen helemaal worden uitgeschakeld.

Verder wordt het mogelijk om gps-gegevens rond een bepaalde locatie te wissen, met behoud van de rest van je data. Google noemt als voorbeeld een verrassingsfeestje waarvoor je een paar keer naar dezelfde bakkerij moet. Die bakkerij kun je dan uit je geschiedenis halen, zodat het lijkt alsof je er nooit bent geweest.

Deze veranderingen worden de komende maanden doorgevoerd in Google Maps voor Android en iOS. Gebruikers krijgen volgens Google een melding als het zover is.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.