Multiplayer-game The Last of Us komt er niet: nadruk blijft op verhalende games

©Naughty Dog

Multiplayer-game The Last of Us komt er niet: nadruk blijft op verhalende games
15 december 2023 om 12:11

Naughty Dog, ontwikkelaar achter onder meer Uncharted en The Last of Us, was de afgelopen jaren bezig met een multiplayer-game in zijn zombie-wereld. Nu zie het bedrijf er toch van af.

Naughty Dog was de afgelopen jaren al bezig met een multiplayer-game in de wereld van The Last of Us. De studio was daar al mee bezig tijdens de ontwikkeling van The Last of Us II, dat in 2020 voor de PS4 verscheen. In eerste instantie zou die game een multiplayer-modus krijgen, maar Naughty Dog zag er meer potentie in en besloot de modus uit te bouwen tot losstaande game. Nu heeft het bedrijf besloten om daar niet meer verder te gaan, schrijft Naughty Dog.

"We waren enthousiast over de kant die het op ging", schrijft de studio. Maar het leek allemaal te duur en te zwaar te worden: het onderhouden van zo'n online-game en het toevoegen van extra content kost veel werk. De afgelopen jaren zijn veel online-games verschenen, waardoor de verwachtingen van spelers alsmaar hoger zijn geworden.

Bij de leest blijven

"We hadden twee paden voor ons: puur een live service-game studio worden, of ons blijven richten op verhalende single-player-games die Naughty Dog zo kenmerken", aldus de ontwikkelaar. Er is duidelijk voor die laatste weg gekozen: Naughty Dog blijft bij zijn leest, en licht meteen een tipje van de sluier op: "We hebben meer dan één ambitieuze, nieuwe single-player-game waar we hier bij Naughty Dog aan werken".

Eerder dit jaar was er al sprake van een vertraging in de ontwikkeling van de multiplayer-game rond The Last of Us. Studio-eigenaar Sony zou de richting van de game toen hebben willen heroverwegen. Het schrappen van de game past in de recente koerswijziging van Sony. Dat was eerst nog van plan om per maart 2026 maar liefst 12 nieuwe live service games te hebben gelanceerd, nu worden dat er nog maar zes. Hoewel games als Fortnite het genre populair hebben gemaakt, blijkt aanhoudend succes moeilijk. Zelfs het populaire Destiny 2, van Sony-studio Bungie, heeft het momenteel zwaar en ontsloeg onlangs veel personeel.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.